Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

1 porcje
10 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę (lub jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtko. Żółtko dodać do pokrojonych warzyw. Wówczas ugotowane białko można wypełnić farszem).
Ogórka, ziemniaka, pora drobno pokroić. W miseczce umieścić surowe żółtko, dodać kilka kropel z cytryny, roztrzepać widelcem przez chwilę. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, cały czas rozstrzepując. W taki sam sposób dodać pozostałe dwie łyżki oliwy. Powinien powstać gęsty sos (a'la majonez). Dodać go do pokrojonych warzyw i jajek, dodać odsączonego tuńczyka.
Całość wymieszać, doprawić musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatka powinna być wyrazista. Oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Komentarze