Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Opis wykonania

Takie sałatki sprawdzają się na śniadanie, kolację, lunch, na rodzinnych imprezach i w różnych innych okolicznościach.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę (lub jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtko. Żółtko dodać do pokrojonych warzyw. Wówczas ugotowane białko można wypełnić farszem). Ogórka, ziemniaka, pora drobno pokroić. W miseczce umieścić surowe żółtko, dodać kilka kropel z cytryny, rozkłócić widelcem przez chwilę. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek cały czas rozkłócając. W taki sam sposób dodać pozostałe dwie łyżki oliwy. Powinien powstać gęsty sos (a'la majonez). Cały sos dodać do pokrojonych warzyw i jajek, dodać odsączonego tuńczyka. Całość wymieszać, doprawić musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatka powinna być wyrazista. Oprószyć posiekaną natką pietruszki.