Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Takie sałatki sprawdzają się na śniadanie, kolację, lunch, na rodzinnych imprezach i w różnych innych okolicznościach.

Składniki

2 szt. jajka duże
1 szt. żółtko surowe
3 łyżka oliwa z oliwek
1/2 szt. tuńczyk w sosie własnym z puszki
1 szt. ogórek małosolny średni
1 szt. biała część pora
1 szt. ugotowany ziemniak
1 ml sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka musztarda
1 szczypta sól, pieprz
1 łyżeczka natka pietruszki

Opis wykonania

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę (lub jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtko. Żółtko dodać do pokrojonych warzyw. Wówczas ugotowane białko można wypełnić farszem).

Ogórka, ziemniaka, pora drobno pokroić. W miseczce umieścić surowe żółtko, dodać kilka kropel z cytryny, roztrzepać widelcem przez chwilę. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, cały czas rozstrzepując. W taki sam sposób dodać pozostałe dwie łyżki oliwy. Powinien powstać gęsty sos (a'la majonez). Dodać go do pokrojonych warzyw i jajek, dodać odsączonego tuńczyka.

Całość wymieszać, doprawić musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatka powinna być wyrazista. Oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Ogórka w zależności od pory roku zamieniam na kiszonego lub konserwowego W pojemnik i do pracy 🙂