Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Omlet z owocami

Omlet z owocami

Omlet to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek, a następnie smażona powoli na patelni. Danie może mieć różne warianty smakowe, zależnie od naszych preferencji kulinarnych. Poniżej przedstawiamy przepisy na omlety...

Czytaj więcej
Omlet z owocami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Omlet to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek, a następnie smażona powoli na patelni. Danie może mieć różne warianty smakowe, zależnie od naszych preferencji kulinarnych. Poniżej przedstawiamy przepisy na omlety na słodko, które wspaniale sprawdzą się jako pomysły na zdrowe śniadanie czy też na lekką kolację.

Gratka dla miłośników słodyczy – jak zrobić pyszny omlet z owocami?

Puszyste omlety z owocami najlepiej smakują latem, kiedy mamy do dyspozycji świeże produkty. Poza sezonem można używać mrożonych owoców, jednak należy pamiętać, aby rozmrażać je przy użyciu ciepłej wody lub specjalnych urządzeń. Omlet świetnie komponuje się zarówno z truskawkami, jak i z bananami czy mango. Przed przystąpieniem do robienia potrawy, pokrój wybrane owoce na mniejsze kawałki i odsącz z nadmiaru soku. Następnie, w misce ubij żółtka z łyżeczką cukru lub syropu klonowego. Kolejnym krokiem jest dodanie mleka, mąki i cynamonu do miski i ponowne wymieszanie ich mikserem. W drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę i połącz ją z uzyskaną masą. Małe porcje ciasta wlewaj na rozgrzaną patelnię i układaj na nich pokrojone owoce. Smaż omlety przez około 10 minut, aż do momentu, gdy będzie suchy w środku. Gotową potrawę można podawać, np. z masłem orzechowym.