Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ta rolada to nietypowy sposób podania owsianki i jednocześnie bardzo zdrowy pomysł na śniadanie.

Składniki

2 szt. jajka XL
1 łyżka mąka pszenna
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szczypta sól
3-4 łyżka owsianka ugotowana

Opis wykonania

Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję żółtka i krótko miksuję. Do masy wsypuję obie mąki i miksuję tylko do połączenia składników. Masę wylewam na blaszkę (28 cm x 19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut.

Upieczony od razu wyjmuję z blaszki, papier ostrożnie odrywam, ale nie wyrzucam-kładę na nim omlet i wraz z papierem zwijam w roladę. Odkładam na około 8-10 minut, by omlet zachował kształt, a następnie rozwijam, smaruję dżemem, wykładam owsiankę i ponownie zwijam całość w roladę.

Zazwyczaj polewam całość odrobiną miodu lub rozpuszczoną czekoladą (nic tu nie jest słodzone, nawet dżem, dlatego odrobina słodyczy wskazana), podaję najczęściej w towarzystwie świeżych owoców.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych