


Ta rolada to nietypowy sposób podania owsianki i jednocześnie bardzo zdrowy pomysł na śniadanie.
Omlet: Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję żółtka i krótko miksuję. Do masy wsypuję obie mąki i miksuję tylko do połączenia składników. Masę wylewam na blaszkę (28x19cm) z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut. Upieczony od razu wyjmuję z blaszki, papier ostrożnie odrywam, ale nie wyrzucam-kładę na nim omlet i wraz z papierem zwijam w roladę. Odkładam na około 8-10 minut, by omlet zachował kształt, a następnie rozwijam, smaruję dżemem (czasem, gdy omlet czeka owsiankę od razu mieszam z dżemem), wykładam owsiankę i ponownie zwijam całość w roladę. Zazwyczaj polewam całość odrobiną miodu lub rozpuszczoną czekoladą (nic tu nie jest słodzone, nawet dżem, dlatego odrobina słodyczy wskazana;)), podaję najczęściej w towarzystwie świeżych owoców. Na zdjęciu z granatem- by było coś do pochrupania i więcej koloru na talerzu :)