Rolada omletowa z dżemem owsianką
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Rolada omletowa z dżemem owsianką
Rolada omletowa z dżemem owsianką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję żółtka i krótko miksuję. Do masy wsypuję obie mąki i miksuję tylko do połączenia składników. Masę wylewam na blaszkę (28 cm x 19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut.
Upieczony od razu wyjmuję z blaszki, papier ostrożnie odrywam, ale nie wyrzucam-kładę na nim omlet i wraz z papierem zwijam w roladę. Odkładam na około 8-10 minut, by omlet zachował kształt, a następnie rozwijam, smaruję dżemem, wykładam owsiankę i ponownie zwijam całość w roladę.
Zazwyczaj polewam całość odrobiną miodu lub rozpuszczoną czekoladą (nic tu nie jest słodzone, nawet dżem, dlatego odrobina słodyczy wskazana), podaję najczęściej w towarzystwie świeżych owoców.
Komentarze