Pasta jajeczna
Pasta jajeczna to jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. I choć konkurują z nią pasty rybne czy warzywne, to właśnie przepis na pastę jajeczną zajmuje szczególne miejsce wśród miłośników różnego...
Czytaj więcej
Pasta jajeczna to jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. I choć konkurują z nią pasty rybne czy warzywne, to właśnie przepis na pastę jajeczną zajmuje szczególne miejsce wśród miłośników różnego rodzaju smarowideł.
Jak zrobić pastę jajeczną?
Do wykonania pasty jajecznej potrzebne będą: jajka ugotowane na twardo, majonez, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek, rzeżucha lub rzodkiewka. W zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję pasty, można pokroić jajka na małe fragmenty, posiekać lub zmiksować. Sposobów podania jest wiele, ale pasta jajeczna charakteryzuje się w każdym wydaniu podobnym, aksamitnym smakiem.
Rodzaje past jajecznych
Pasta jajeczna na kanapkę może być urozmaicona dodatkami, jeżeli tradycyjny smak nie jest w pełni satysfakcjonujący.
Pasta jajeczna fit to pasta, która nie ma w swoim składzie majonezu. Jest przez to mniej kaloryczna niż tradycyjna wersja. Majonez zastąpiony jest tutaj jogurtem naturalnym lub oliwą, łyżką masła i opcjonalnie dodatkiem musztardy. Do smaku stosuje się również sól, pieprz i szczypiorek.
Niektóre bardziej wyszukane przepisy zawierają w swoim składzie także awokado lub szafran, co sprawdza się zarówno w pastach jajecznych fit jak i w przepisach tradycyjnych.
Pasta jajeczna z serem, w swoim składzie zawiera drobno posiekany żółty ser. Niektóre przepisy uwzględniają także zastąpienie majonezu kremowym serkiem, co jeszcze bardziej podkreśla serowy smak. Musztarda, czosnek i pieprz doskonale wyostrzą tę serowo-jajeczną mieszankę smaków.