Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pasta z awokado i jajka to smaczna propozycja na zdrowe śniadanie. Łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, z delikatnie wyczuwalnym posmakiem czosnku, doskonale sprawdzi się również jako dip do krakersów lub nachosów. Pasta z awokado i jajkiem, z odrobiną świeżego szczypiorku smakuje wyśmienicie z chrupkim pieczywem lub pełnoziarnistą bułką. Urozmaić swoje śniadanie i wypróbuj ten prosty przepis.

Składniki

1 dojrzałe awokado
2 jajka
Ząbek czosnku
Sok z limonki
Szczypiorek
Sól i pieprz do smaku
Odrobina majonezu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
288 kcal
Tłuszcz
25.2 g
Węglowodany
5.2 g
Błonnik
8.9 g
Białko
2.7 g
Sól
2.4 g

Opis wykonania

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Poczekaj aż ostygną i obierz je ze skorupek.

Awokado przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę i za pomocą widelca lub łyżki wybierz miąższ.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Oddzielone od skóry awokado skrop niewielką ilością soku z limonki. Uchronisz je w ten sposób przed ciemnymi plamami.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Jajka posiekaj na drobno, dodaj awokado i czosnek, następnie całość rozgnieć widelcem na gładką masę lub użyj do tego celu miksera.

Szczypiorek posiekaj i dodaj do masy z jajek i awokado, całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, dołóż niewielką ilość majonezu i dokładnie wymieszaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super, zdrowy zamiennik masła na chlebie :)
Sylwucha
Pokochaną przez mojego syna. Bardzo dobry przepis
MiszelPiszel
Pyszna i zdrowa pasta!
Małgorzata
Świetna pasta na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Na grzankach z razowego chleba i w towarzystwie pomidora smakuje pysznie
Małgorzata
Świetna pasta na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Na grzankach z razowego chleba i w towarzystwie pomidora smakuje pysznie.