


Pasta z awokado i jajka to smaczna propozycja na zdrowe śniadanie. Łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, z delikatnie wyczuwalnym posmakiem czosnku, doskonale sprawdzi się również jako dip do krakersów lub nachosów. Pasta z awokado i jajkiem, z odrobiną świeżego szczypiorku smakuje wyśmienicie z chrupkim pieczywem lub pełnoziarnistą bułką. Urozmaić swoje śniadanie i wypróbuj ten prosty przepis.
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Poczekaj aż ostygną i obierz je ze skorupek.
Awokado przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę i za pomocą widelca lub łyżki wybierz miąższ.
Oddzielone od skóry awokado skrop niewielką ilością soku z limonki. Uchronisz je w ten sposób przed ciemnymi plamami.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Jajka posiekaj na drobno, dodaj awokado i czosnek, następnie całość rozgnieć widelcem na gładką masę lub użyj do tego celu miksera.
Szczypiorek posiekaj i dodaj do masy z jajek i awokado, całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, dołóż niewielką ilość majonezu i dokładnie wymieszaj.