Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi na słodko

Pierogi na słodko

Któż nie pamięta smaku pysznych, domowych pierogów? Jeśli chcecie przypomnieć sobie smaki dzieciństwa to koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na pierogi – tym razem w wersji na słodko. Różne warianty...

Czytaj więcej
Pierogi na słodko
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Któż nie pamięta smaku pysznych, domowych pierogów? Jeśli chcecie przypomnieć sobie smaki dzieciństwa to koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na pierogi – tym razem w wersji na słodko.

Różne warianty słodkich pierogów

Idealne pierogi na słodko charakteryzują się delikatnym i cienkim ciastem oraz smacznym nadzieniem: z serem lub z owocami, np. z jagodami lub z truskawami. Przy przygotowywaniu pierogów z serem korzystamy z klasycznego przepisu na ciasto, jednak do przyrządzania wariantu z owocami należy pamiętać, aby zrobić do nich ciasto z mąki zaparzanej mlekiem. Wystarczy połączyć dwie szklanki mąki ze szczyptą soli, zalać je szklanką wrzącego mleka i przemieszać. Przestudzoną masę trzeba wyłożyć na stolnicę, zagnieść i podsypać mąką. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki należy powykrawać kółka i umieścić na nich farsz z dodatkiem cukru waniliowego i szczypty cynamonu, a następnie złożyć i zlepić brzegi. Tak przygotowane pierogi powinny gotować się na niewielkim ogniu przez około trzy minuty. Danie można zaserwować z gęstą śmietaną i posypać cukrem pudrem.