Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierogi z owocami to jedno z dań, które uwielbiają wszyscy bez względu na wiek, zarówno dzieci jak i dorośli. To doskonała propozycja na każdą okazję, zarówno jako pomysł na obiad, sycący deser czy kolację na słodko. Sprawdź jak przygotować je w wersji z owocami leśnymi!

Składniki

0,5 kg mąka pszenna
2,5 szklanka woda gorąca
3 łyżka olej
250 ml śmietana 30 %
3 łyżka cukier puder

Opis wykonania

Wykonanie

 

  1. Jak wykonać idealne ciasto na pierogi? Mąkę przesiej na stolnicę lub blat kuchenny formując kopczyk i zrób w nim niewielkie zagłębienie. Następnie wlej tam gorącą wodę i olej, i całość zagnieć. Ugniataj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odstaw je pod przykryciem do czasu lepienia pierogów.
     
  2. Pora na farsz. Pierogi z jagodami leśnymi to klasyka, jednak by przełamać ich nieco mdły smak i nadać im charakteru, warto wzbogacić je o niewielki dodatek lekko kwaskowatych jeżyn. Jeżeli korzystasz z owoców mrożonych, odpowiednio wcześnie wyjmij je z zamrażarki i umieść na sitku, tak by po rozmrożeniu nadmiar wody samoistnie spłynął. Jeżeli z kolei korzystasz ze świeżych owoców, opłucz je lekko wodą i również pozostaw na sitku do odcieknięcia. Owoce wymieszaj razem delikatnie, tak aby za bardzo ich nie rozgnieść. Jeżeli lubisz słodki farsz, możesz dodatkowo oprószyć je odrobiną cukru.
     
  3. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj z niego szklanką krążki. Na środek nałóż po łyżeczce owoców i dokładnie zlep brzegi, tak by farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. W międzyczasie zagotuj wodę, dodając szczyptę soli i odrobinę oleju. Ulepione pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj około 5 minut, następnie odcedź i umieść na talerzu lub półmisku.

Podanie

Pierogi z owocami leśnymi podawaj z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, roztopione masełko lub ubita na sztywno śmietana. W każdej wersji na pewno będą smakować wybornie!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Uwielbiam ze śmietaną i cukrem :D