Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z owocami leśnymi

Opis wykonania

Pierogi z owocami to jedno z dań, które uwielbiają wszyscy bez względu na wiek, zarówno dzieci jak i dorośli. To doskonała propozycja na każdą okazję, zarówno jako pomysł na obiad, sycący deser czy kolację na słodko. Sprawdź jak przygotować je w wersji z owocami leśnymi!

Wykonanie

 

  1. Jak wykonać idealne ciasto na pierogi? Mąkę przesiej na stolnicę lub blat kuchenny formując kopczyk i zrób w nim niewielkie zagłębienie. Następnie wlej tam gorącą wodę i olej, i całość zagnieć. Ugniataj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odstaw je pod przykryciem do czasu lepienia pierogów.
     
  2. Pora na farsz. Pierogi z jagodami leśnymi to klasyka, jednak by przełamać ich nieco mdły smak i nadać im charakteru, warto wzbogacić je o niewielki dodatek lekko kwaskowatych jeżyn. Jeżeli korzystasz z owoców mrożonych, odpowiednio wcześnie wyjmij je z zamrażarki i umieść na sitku, tak by po rozmrożeniu nadmiar wody samoistnie spłynął. Jeżeli z kolei korzystasz ze świeżych owoców, opłucz je lekko wodą i również pozostaw na sitku do odcieknięcia. Owoce wymieszaj razem delikatnie, tak aby za bardzo ich nie rozgnieść. Jeżeli lubisz słodki farsz, możesz dodatkowo oprószyć je odrobiną cukru.
     
  3. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj z niego szklanką krążki. Na środek nałóż po łyżeczce owoców i dokładnie zlep brzegi, tak by farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. W międzyczasie zagotuj wodę, dodając szczyptę soli i odrobinę oleju. Ulepione pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj około 5 minut, następnie odcedź i umieść na talerzu lub półmisku.

Podanie

Pierogi z owocami leśnymi podawaj z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, roztopione masełko lub ubita na sztywno śmietana. W każdej wersji na pewno będą smakować wybornie!

Bosch do kuchni