Pierogi z owocami leśnymi
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pierogi z owocami to jedno z dań, które uwielbiają wszyscy bez względu na wiek, zarówno dzieci jak i dorośli. To doskonała propozycja na każdą okazję, zarówno jako pomysł na obiad, sycący deser czy kolację na słodko. Sprawdź jak przygotować je w wersji z owocami leśnymi!
Składniki
0,5 kg mąka pszenna
2,5 szklanka woda gorąca
3 łyżka olej
250 ml śmietana 30 %
3 łyżka cukier puder
Pierogi z owocami leśnymi
Pierogi z owocami leśnymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wykonanie
- Jak wykonać idealne ciasto na pierogi? Mąkę przesiej na stolnicę lub blat kuchenny formując kopczyk i zrób w nim niewielkie zagłębienie. Następnie wlej tam gorącą wodę i olej, i całość zagnieć. Ugniataj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odstaw je pod przykryciem do czasu lepienia pierogów.
- Pora na farsz. Pierogi z jagodami leśnymi to klasyka, jednak by przełamać ich nieco mdły smak i nadać im charakteru, warto wzbogacić je o niewielki dodatek lekko kwaskowatych jeżyn. Jeżeli korzystasz z owoców mrożonych, odpowiednio wcześnie wyjmij je z zamrażarki i umieść na sitku, tak by po rozmrożeniu nadmiar wody samoistnie spłynął. Jeżeli z kolei korzystasz ze świeżych owoców, opłucz je lekko wodą i również pozostaw na sitku do odcieknięcia. Owoce wymieszaj razem delikatnie, tak aby za bardzo ich nie rozgnieść. Jeżeli lubisz słodki farsz, możesz dodatkowo oprószyć je odrobiną cukru.
- Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj z niego szklanką krążki. Na środek nałóż po łyżeczce owoców i dokładnie zlep brzegi, tak by farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. W międzyczasie zagotuj wodę, dodając szczyptę soli i odrobinę oleju. Ulepione pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj około 5 minut, następnie odcedź i umieść na talerzu lub półmisku.
Podanie
Pierogi z owocami leśnymi podawaj z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, roztopione masełko lub ubita na sztywno śmietana. W każdej wersji na pewno będą smakować wybornie!
Komentarze