Bezglutenowe orkiszowe pierogi z daktylami i malinami Moniki Jerzek
4 porcje
40 min
Łatwe
Tradycyjne polskie pierogi w wersji na słodko z dodatkiem daktyli to autorskie połączenie smaków przygotowane przez Panią Monikę.
Składniki
Ciasto
1/2 szklanka Mąka pszenna
1/2 szklanka Maka orkiszowa
2 łyżka Olej
1 szklanka Ciepła woda
Nadzienie
150 g Suszone daktyle
3 łyżka Orzechy włoskie
1 łyżka Sezam
1 łyżka Kakao
1/2 łyżeczka Cynamon
150 g Maliny
100 g Gorzka czekolada
Bezglutenowe orkiszowe pierogi z daktylami i malinami Moniki Jerzek
Bezglutenowe orkiszowe pierogi z daktylami i malinami Moniki Jerzek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Autorski przepis pani Moniki, czas wykonania ok. 30 minut
- Nadzienie: daktyle namocz na 10 minut w gorącej wodzie.
- Następnie odcedź je, odciśnij z wody.
- Daktyle zblenduj na gładką masę wraz z orzechami, sezamem, kakao i cynamonem.
- Ciasto: z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój kółka lub kwadraty.
- Do środka włoż trochę kremu z daktyli i jedną lub dwie maliny.
- Pierogi gotuj około 3 - 4 minuty.
- Gotowe pierogi polej roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze