Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Bezglutenowe orkiszowe pierogi z daktylami i malinami Moniki Jerzek

Bezglutenowe orkiszowe pierogi z daktylami i malinami Moniki Jerzek
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjne polskie pierogi w wersji na słodko z dodatkiem daktyli to autorskie połączenie smaków przygotowane przez Panią Monikę.

Składniki

Ciasto
1/2 szklanka Mąka pszenna
1/2 szklanka Maka orkiszowa
2 łyżka Olej
1 szklanka Ciepła woda
Nadzienie
150 g Suszone daktyle
3 łyżka Orzechy włoskie
1 łyżka Sezam
1 łyżka Kakao
1/2 łyżeczka Cynamon
150 g Maliny
100 g Gorzka czekolada

Opis wykonania

  1. Autorski przepis pani Moniki, czas wykonania ok. 30 minut
  2. Nadzienie: daktyle namocz na 10 minut w gorącej wodzie.
  3. Następnie odcedź je, odciśnij z wody.
  4. Daktyle zblenduj na gładką masę wraz z orzechami, sezamem, kakao i cynamonem.
  5. Ciasto: z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój kółka lub kwadraty.
  6. Do środka włoż trochę kremu z daktyli i jedną lub dwie maliny.
  7. Pierogi gotuj około 3 - 4 minuty.
  8. Gotowe pierogi polej roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych