Pizza bez drożdzy
Pochodzi z Neapolu i znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO – pizza, czyli jeden z najbardziej znanych smakołyków kuchni włoskiej. Niewiele osób wie, że ten wyśmienity przysmak można...
Czytaj więcej
Pochodzi z Neapolu i znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO – pizza, czyli jeden z najbardziej znanych smakołyków kuchni włoskiej. Niewiele osób wie, że ten wyśmienity przysmak można też przygotować bez dodatku drożdży.
Jak zrobić pizzę bez drożdży?
Domowa pizza bez drożdży to prosty przepis na ekspresowy obiad lub kolację, kiedy już nie masz czasu na wymyślanie skomplikowanych dań. Ciasto na pizzę bez drożdży wyrabia się naprawdę łatwo i szybko, a smakuje i wygląda równie apetycznie. Dwie szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i soli oraz szklankę mleka i 50 gram masła należy połączyć w misce, tak aby powstała kulka ciasta. Następnie należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i ułożyć na blasze do pieczenia. Kolejnym krokiem jest rozsmarowanie na cieście sosu pomidorowego i dodanie na jej wierzch ulubionych składników (np. starty parmezan, mozzarellę, salami, pomidorki, pieczarki czy paprykę), a potem wstawienie pizzy do rozgrzanego do 220°C piekarnika i pieczenie przez około 12 minut. Smacznego!