Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pizza bez drożdży

Pizza bez drożdży

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 2 osób

Ciasto na pizze bez drożdży nie musi wyrastać, dlatego piecze się ją od razu po wyrobieniu.

Ciasto na pizzę bez drożdży jest banalnie proste i ekspresowe w wykonaniu. Poradzi sobie z nim każdy, nawet ten dla którego gotowanie to czarna magia.



Opis wykonania



W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek i sól, a następnie dodaj oliwę. Zagniataj ciasto stopniowo dolewając wodę. Wyrabiaj ciasto do całkowitego połączenia składników. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Ciasto rozwałkuj, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Pizzę piecz około 10-15 minut na górnej półce.



TIP



Stopniowe dodawanie wody ułatwi kontrolę konsystencji ciasta. Jeśli jednak wyjdzie zbyt rzadkie dodaj więcej mąki i wyrabiaj dodatkowe 3-4 minuty.

Do ciasta dodaj łyżkę oregano – będzie miało intensywny smak i aromat.



 


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - regionalne smaki

Małe ziemniaczane kluseczki, opiekane na złoto, ze śmietaną, podawane na kresach wschodnich to?