Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pizza bez piekarnika? To możliwe! Tym bardziej, że pizza z patelni jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Łatwość zrobienia pizzy z patelni to nie jedyne jej zalety. Podany przepis na ciasto nie zawiera drożdży.

Składniki

Ciasto:
450 g - mąki pszennej
0,75 szklanki - wody
1 łyżka - oliwy
0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
1 łyżeczka - ziół prowansalskich
1 szt. - soli
Dodatki:
2–3 łyżki - koncentratu pomidorowego
- mozzarella (starta)
100 g - wędliny drobiowej
125 g - pieczarek
1 gałązka - pomidorków koktajlowych
1 garść - rukoli
1 łyżka - tartego parmezanu
1 łyżka - ziół prowansalskich

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
633.75 kcal
Tłuszcz
15.4 g
Węglowodany
87 g
Błonnik
36.7 g
Białko
2.25 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy robota. Do wyrabiania ciasta użyj programu automatycznego. Gotowe ciasto powinno przypominać konsystencją to pierogowe. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto odstaw na kilka minut, żeby odpoczęło. 

W tym czasie przygotuj i pokrój pozostałe składniki.  

Ciasto rozwałkuj, dostosowując jego wielkość i kształt do patelni, na której będzie przygotowywana pizza.  Zimną patelnię posmaruj olejem roślinnym, a następnie ułóż na niej ciasto. 

Podsmażaj na małym lub średnim płomieniu, aż do zarumienienia się spodu. Obróć ciasto i posmaruj je koncentratem. Dodaj mozzarellę, pieczarki i wędlinę. Patelnię przykryj pokrywką. 

Gdy ser się rozpuści, a spód będzie rumiany, dodaj pomidorki, rukolę i parmezan. Patelnię ponownie przykryj pokrywką i zdejmij ją z ognia. Zostaw ją na około 1 minutę, by pomidory się zagrzały. 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Użyłem grilla elektrycznego. Bardzo szybki przepis! Warto spróbować:)
Aleksandra J
Fajnie, że można zrobić pizzę na patelni 😊
olesia
Wszystkim bardzo smakowała. Polecam.