


Pizza bez piekarnika? To możliwe! Tym bardziej, że pizza z patelni jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Łatwość zrobienia pizzy z patelni to nie jedyne jej zalety. Podany przepis na ciasto nie zawiera drożdży.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrób w misce. Gotowe ciasto przypomina konsystencją to pierogowe. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto odstaw na kilka minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotuj i pokrój pozostałe składniki.
Ciasto rozwałkuj, dostosowując jego wielkość i kształt do patelni, na której będzie przygotowywana pizza. Zimną patelnię posmaruj olejem roślinnym, a następnie ułóż na niej ciasto.
Podsmażaj na małym lub średnim płomieniu, aż do zarumienienia się spodu. Obróć ciasto i posmaruj je koncentratem. Dodaj mozzarellę, pieczarki i wędlinę. Patelnię przykryj pokrywką.
Gdy ser się rozpuści, a spód będzie rumiany, dodaj pomidorki, rukolę i parmezan. Patelnię ponownie przykryj pokrywką i zdejmij ją z ognia. Zostaw ją na około 1 minutę, by pomidory się zagrzały.
Obawiasz się, że przypalisz pizzę? System PerfectChef wspomaga wybór najlepszych ustawień mocy płyty oraz czasu dla niezliczonej ilości potraw. Płyty indukcyjne marki Bosch zatroszczą się o jakość przyrządzanych przez Ciebie dań.
Jeśli nie wyobrażasz sobie pizzy bez drożdży, to do składników na ciasto dodaj ½ szklanki mleka i 10 g drożdży. Ciasto będzie potrzebowało co najmniej 30 min na wyrośnięcie.
Pomidorki koktajlowe możesz zamienić na suszone. Dodadzą bardziej wyrazistego smaku.
Przy tej ilości mąki to nie ciasto tylko gęsty budyń ??
Przy tej ilości mąki to nie ciasto tylko gęsty budyń ??