Pizza z patelni
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Pizza z patelni
Pizza z patelni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pizza bez piekarnika? To możliwe! Tym bardziej, że pizza z patelni jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Łatwość zrobienia pizzy z patelni to nie jedyne jej zalety. Podany przepis na ciasto nie zawiera drożdży.
Opis wykonania
-
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrób w misce. Gotowe ciasto przypomina konsystencją to pierogowe. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto odstaw na kilka minut, żeby odpoczęło.
-
W tym czasie przygotuj i pokrój pozostałe składniki.
-
Ciasto rozwałkuj, dostosowując jego wielkość i kształt do patelni, na której będzie przygotowywana pizza. Zimną patelnię posmaruj olejem roślinnym, a następnie ułóż na niej ciasto.
-
Podsmażaj na małym lub średnim płomieniu, aż do zarumienienia się spodu. Obróć ciasto i posmaruj je koncentratem. Dodaj mozzarellę, pieczarki i wędlinę. Patelnię przykryj pokrywką.
-
Gdy ser się rozpuści, a spód będzie rumiany, dodaj pomidorki, rukolę i parmezan. Patelnię ponownie przykryj pokrywką i zdejmij ją z ognia. Zostaw ją na około 1 minutę, by pomidory się zagrzały.
Obawiasz się, że przypalisz pizzę? System PerfectChef wspomaga wybór najlepszych ustawień mocy płyty oraz czasu dla niezliczonej ilości potraw. Płyty indukcyjne marki Bosch zatroszczą się o jakość przyrządzanych przez Ciebie dań.
TIP
Jeśli nie wyobrażasz sobie pizzy bez drożdży, to do składników na ciasto dodaj ½ szklanki mleka i 10 g drożdży. Ciasto będzie potrzebowało co najmniej 30 min na wyrośnięcie.
Pomidorki koktajlowe możesz zamienić na suszone. Dodadzą bardziej wyrazistego smaku.
Komentarze