Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)

Składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
3/4 szklanka wody
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szczypta soli
Dodatki:
2-3 łyżka koncentratu pomidorowego
tarta mozzarella
100 g wędliny drobiowej
125 g pieczarek
1 szt. gałązka pomidorów koktajlowych
1 garść rukoli
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka ziół prowansalskich

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
633.75 kcal
Tłuszcz
15.4 g
Węglowodany
87 g
Błonnik
36.7 g
Białko
2.25 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Pizza bez piekarnika? To możliwe! Tym bardziej, że pizza z patelni jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Łatwość zrobienia pizzy z patelni to nie jedyne jej zalety. Podany przepis na ciasto nie zawiera drożdży. 

Opis wykonania

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrób w misce. Gotowe ciasto przypomina konsystencją to pierogowe. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto odstaw na kilka minut, żeby odpoczęło.

  2. W tym czasie przygotuj i pokrój pozostałe składniki. 

  3. Ciasto rozwałkuj, dostosowując jego wielkość i kształt do patelni, na której będzie przygotowywana pizza.  Zimną patelnię posmaruj olejem roślinnym, a następnie ułóż na niej ciasto.

  4. Podsmażaj na małym lub średnim płomieniu, aż do zarumienienia się spodu. Obróć ciasto i posmaruj je koncentratem. Dodaj mozzarellę, pieczarki i wędlinę. Patelnię przykryj pokrywką.

  5. Gdy ser się rozpuści, a spód będzie rumiany, dodaj pomidorki, rukolę i parmezan. Patelnię ponownie przykryj pokrywką i zdejmij ją z ognia. Zostaw ją na około 1 minutę, by pomidory się zagrzały.

Obawiasz się, że przypalisz pizzę? System PerfectChef wspomaga wybór najlepszych ustawień mocy płyty oraz czasu dla niezliczonej ilości potraw. Płyty indukcyjne marki Bosch zatroszczą się o jakość przyrządzanych przez Ciebie dań. 

TIP

Jeśli nie wyobrażasz sobie pizzy bez drożdży, to do składników na ciasto dodaj ½ szklanki mleka i 10 g drożdży. Ciasto będzie potrzebowało co najmniej 30 min na wyrośnięcie.
Pomidorki koktajlowe możesz zamienić na suszone. Dodadzą bardziej wyrazistego smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Użyłem grilla elektrycznego. Bardzo szybki przepis! Warto spróbować:)
Aleksandra J
Fajnie, że można zrobić pizzę na patelni 😊
olesia
Wszystkim bardzo smakowała. Polecam.