Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pizza z patelni

Opis wykonania

Pizza bez piekarnika? To możliwe. Tym bardziej, że pizza z patelni jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.

Łatwość i szybkość zrobienia pizzy z patelni to nie jedyne jej zalety. Podany przepis na ciasto nie zawiera drożdży



Opis wykonania



Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrób w misce. Gotowe ciasto przypomina konsystencją to pierogowe. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto odstaw na kilka minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotuj i pokrój pozostałe składniki. Ciasto rozwałkuj, dostosowując jego wielkość i kształt do patelni, na której będzie przygotowywana pizza. Zimną patelnię posmaruj olejem roślinnym, a następnie ułóż na niej ciasto. Podsmażaj na małym lub średnim płomieniu, aż do zarumienienia się spodu. Obróć ciasto i posmaruj je koncentratem. Dodaj mozzarellę, pieczarki i wędlinę. Patelnię przykryj pokrywką. Gdy ser się rozpuści, a spód będzie rumiany dodaj pomidorki, rukolę i parmezan. Patelnię ponownie przykryj pokrywką i zdejmij ją z ognia. Zostaw ją na około 1 minutę, by pomidory się zagrzały.



TIP



Jeśli nie wyobrażasz sobie pizzy bez drożdży, to do składników na ciasto dodaj ½ szklanki mleka i 10 g drożdży. Ciasto będzie potrzebowało co najmniej 30 min na wyrośnięcie.
Pomidorki koktajlowe możesz zamienić na suszone. Dodadzą bardziej wyrazistego smaku.