Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pizza bez piekarnika? To możliwe! Tym bardziej, że pizza z patelni jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Łatwość zrobienia pizzy z patelni to nie jedyne jej zalety. Podany przepis na ciasto nie zawiera drożdży.

Składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
3/4 szklanka wody
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szczypta soli
Dodatki:
2-3 łyżka koncentratu pomidorowego
tarta mozzarella
100 g wędliny drobiowej
125 g pieczarek
1 szt. gałązka pomidorów koktajlowych
1 garść rukoli
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka ziół prowansalskich

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
633.75 kcal
Tłuszcz
15.4 g
Węglowodany
87 g
Błonnik
36.7 g
Białko
2.25 g
Sól
1 g

Opis wykonania

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrób w misce. Gotowe ciasto przypomina konsystencją to pierogowe. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto odstaw na kilka minut, żeby odpoczęło.
  2. W tym czasie przygotuj i pokrój pozostałe składniki. 

  3. Ciasto rozwałkuj, dostosowując jego wielkość i kształt do patelni, na której będzie przygotowywana pizza.  Zimną patelnię posmaruj olejem roślinnym, a następnie ułóż na niej ciasto.

  4. Podsmażaj na małym lub średnim płomieniu, aż do zarumienienia się spodu. Obróć ciasto i posmaruj je koncentratem. Dodaj mozzarellę, pieczarki i wędlinę. Patelnię przykryj pokrywką.

  5. Gdy ser się rozpuści, a spód będzie rumiany, dodaj pomidorki, rukolę i parmezan. Patelnię ponownie przykryj pokrywką i zdejmij ją z ognia. Zostaw ją na około 1 minutę, by pomidory się zagrzały.

Obawiasz się, że przypalisz pizzę? System PerfectChef wspomaga wybór najlepszych ustawień mocy płyty oraz czasu dla niezliczonej ilości potraw. Płyty indukcyjne marki Bosch zatroszczą się o jakość przyrządzanych przez Ciebie dań. 

TIP

Jeśli nie wyobrażasz sobie pizzy bez drożdży, to do składników na ciasto dodaj ½ szklanki mleka i 10 g drożdży. Ciasto będzie potrzebowało co najmniej 30 min na wyrośnięcie.
Pomidorki koktajlowe możesz zamienić na suszone. Dodadzą bardziej wyrazistego smaku.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Użyłem grilla elektrycznego. Bardzo szybki przepis! Warto spróbować:)
Aleksandra J
Fajnie, że można zrobić pizzę na patelni 😊
olesia
Wszystkim bardzo smakowała. Polecam.