Pizza z kalafiora
Fanów klasycznego dania kuchni włoskiej – jaką jest pizza – nie brakuje. Ich baza czyli wypiekane, okrągłe placki były znane już w starożytności, daleko poza obrębem Włoch. Jednak to...
Czytaj więcej
Fanów klasycznego dania kuchni włoskiej – jaką jest pizza – nie brakuje. Ich baza czyli wypiekane, okrągłe placki były znane już w starożytności, daleko poza obrębem Włoch. Jednak to właśnie na Półwyspie Apenińskim przeżyły swój największy rozwój. Obecnie możemy spotkać ich niezliczone wariacje. Na grubym cieście lub cienkim, z tradycyjnymi składnikami lub regionalnymi, w wersji mięsnej lub wegańskiej – każdy znajdzie coś dla siebie!
Pizza na spodzie z kalafiora
Dzięki rosnącym trendom zdrowego i świadomego odżywiania, los uśmiechnął się również do osób, które nie mogły wcześniej spożywać pizzy w jej tradycyjnej formie. Kulinarna kreatywność zamieniła bowiem produkty mączne na warzywa i tak oto powstała m. in. fit pizza z kalafiora. Oczywiście mogą jej skosztować także Ci, którzy nie cierpią na żadne alergie pokarmowe. Taka odmiana z pewnością będzie ciekawym i niezapomnianym doznaniem.
Sam kalafior ma wprost bajeczne właściwości zdrowotne. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antyreumatyczne. Zawiera szereg witamin (C, A, E, K, B6, kwas foliowy) i minerałów (wapń, magnez, potas, cynk, żelazo). Wspaniale wspomaga żołądek i ma właściwości przeciwbakteryjne. Jeśli to bogactwo brzmi dla Ciebie zachęcająco, koniecznie sprawdź nasze przepisy na pizzę z kalafiora!