Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza przygotowywana na spodzie z …kalafiora!

Składniki

Ciasto:
1 kalafior
1 jajko
Szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalkich, chili, wędzonej papryki
2 plastry lub 1/4 szklanki startego sera żółtego

Dodatki według uznania, np.:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 opakowanie mozzarelli
2 pieczarki
Kilka pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej papryki, cebuli i cukinii
Garść rukoli lub szpinaku
Szczypta oregano

Opis wykonania

Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej dietetycznej wersji pizzy, która zdążyła już zawojować rynek fitness… to spróbujcie jej ostatniego dnia tego roku! Nie sugerujcie się faktem, że ciasto powstaje z kalafiora – pozornie charakterystycznego w smaku i zapachu. Dodatek ziół skutecznie maskuje warzywny aromat, a do tego takie danie zawiera kilkaset kalorii mniej niż tradycyjna pizza.

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki i posiekaj.
  2. Cząstki przełóż do malaksera i rozdrobnij. Kalafior powinien być sypki.
  3. Do rondla wlej 2/3 szklanki wody, dodaj rozdrobniony kalafior i gotuj około 15 minut.
  4. Odlej nadmiar wody i odstaw kalafior na bok, by przestygnął.
  5. Ustaw piekarnik na 200 stopni.
  6. Dokładnie odciśnij kalafior na sitku lub za pomocą ściereczki.
  7. Odciśnięty kalafior wymieszaj dokładnie z jajkiem, posiekanym/startym serem żółtym i przyprawami.
  8. Blachę piekarnika obłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto na wierzch. Uformuj je na kształt okręgu o grubości około 1-1,5 cm.
  9. Spód pizzy wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, następnie wyjmij blachę.
  10. Obłóż spód pizzy przygotowanymi składnikami i piecz ponownie przez około 10 minut, aż ser się rozpuści.
  11. Gotową pizzę udekoruj świeżymi liśćmi rukoli lub szpinaku.

TIP DIETETYCZNY

  • Inna nazwa kalafiora to…kapusta cypryjska! Zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz A, K, C, E. Do składników mineralnych znajdujących się w tym warzywie należą przede wszystkim: potas, sód, magnez, fosfor, cynk, miedź, jod. Cechą charakterystyczną kalafiora jest fakt, że zawiera sulforafan, związek bakteriobójczy oraz zapobiegający rozwojowi komórek nowotworowych. Warto zdrowo, a zarazem smacznie rozpocząć Nowy Rok!

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku rozdrobnisz kalafiora. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Przepis idealny dla dbających o linię :)