Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiąca pizza z kalafiora

Składniki

150 g kalafior swiezy
35 g maka ryzowa
1 szczypta przyprawa do pizzy
1 łyżka koncentrat pomidorowy
2-3 szt. pieczarki
0,5 szt. papryka
0,5 szt. cebula
65 g tunczyk z puszki w sosie wlasnym
1 łyżka kukurydza
20 g ser zolty light

Opis wykonania

Chrupiaca (!) pizzunia z tuńczykiem ma 350 kalorii na spodzie, oczywiscie kalafiorowym:) Z mala tajemnicą...a tajemnica jest w spodzie, dokladnie w sposobie pieczenia zeby wyszla chrupiaca ;) Robimy spód do pizzy: blendujemy 150 surowego kalafiora dodajemy jajko, 35 g maki ryzowej i przyprawę do pizzy. Wykładamy na papier do pieczenia posmarowany odrobiną oleju kokosowego. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 20-25 min aż góra będzie ładnie brazowa. No i teraz tajemnica, hihi, bierzemy drugi blat papieru i przekladamy "piccunie" obracajac ją do góry nogami ;) Tak żeby spieczona góra spodu byla teraz na dole i pieczemy "nową" góre na brazowo :D Ja na funkcji grila ją podpieklam szybciutko. Smarujemy koncentratem z przyprawami i wykładamy to, czego dusza zapragnie. U mnie dzis papryka, pieczarki, cebula i 65g tuńczyka z puszki. Do kolorku dałam kilka ziarenek kukurydzy (nie wliczalam) i 20g sera na wierzch :) Znowu do pieca do momentu aż se się rozpuści. Wychodzi pyszna chrupiaca pizzunia.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Spód pizzy z kalafiora jest naprawdę dobrym pomysłem. Zdrowo i smacznie 😀