Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.57 (Liczba ocen: 7)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza ta jest dużo zdrowsza, sycąca i nie jest taka ciężkostrawna jak typowa pizza. Jest naprawdę warta wypróbowania ! :)

Składniki

1 szt. - kalafiora
1 szt. - jajka
5-10 dkg - żółtego sera
1 szczypta - oregano
1 szczypta - ziół prowansalskich
1 szczypta - papryki słodkiej
3 łyżeczki - koncentratu pomidorowego
10 dkg - startego sera żółtego np. mozzarelli
kilka plastrów - szynki
10 dkg - papryki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
158.5 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
6.43 g
Błonnik
15.12 g
Białko
4.1 g
Sól
0.7 g

Opis wykonania

1

Kalafior pokrój (bez tych twardych części) na deseczce. U mnie wyszło ok. 600 g drobno pokrojonego kalafiora. Rozdrobnij go na kształt sypkiego białego ryżu za pomocą blendera ręcznego z rozdrabniaczem.

2

W garnku zagouj około ¾ szklanki wody. Wrzuć rozdrobniony kalafior i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Odstaw na chwilkę do ostygnięcia. Odcedź kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka. Później wyłóż na szmatkę i dociśnij ręką wyciskając nadmiar wody (będzie jej zaskakująco dużo).

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Odciśnięty kalafior przełóż do garnka, dodaj jajko, starty ser i przyprawy. Mieszaj za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Blaszkę posmaruj oliwą. Ciasto nałóż na blaszkę. Uformuj z niego okrąg (masa będzie dość sypka, a nie zwarta jak w tradycyjnej pizzy drożdżowej, więc się proszę nie przejmować).

4

Podpiekaj nasz spód przez około 20 minut. Wyjmij, nałóż pozostałe składniki i ponownie piecz przez około 10 minut. Posyp świeżymi ziołami. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.57, Liczba ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Pizza na spodzie z kalafiora już od dawna chodzi mi po głowie. Wygląda pysznie!
Radosław
Planuje skorzystać z tego przepisu. Super alternatywa do ciasta z glutenem.
Radosław
Pyszna i zdrowa alternatywa popularnego dania
zielone_obloczki
Dobra pizza z kalafiora.
Ewusia1222
Spód już gotowy, teraz pora na składniki :) Pyszna i zdrowa