Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.8 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza ta jest dużo zdrowsza, sycąca i nie jest taka ciężkostrawna jak typowa pizza. Jest naprawdę warta wypróbowania ! :)

Składniki

1 szt. - kalafiora
1 szt. - jajka
5-10 dkg - żółtego sera
1 szczypta - oregano
1 szczypta - ziół prowansalskich
1 szczypta - papryki słodkiej
3 łyżeczki - koncentratu pomidorowego
10 dkg - startego sera żółtego np. mozzarelli
kilka plastrów - szynki
10 dkg - papryki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
158.5 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
6.43 g
Błonnik
15.12 g
Białko
4.1 g
Sól
0.7 g

Opis wykonania

Kalafior pokrój (bez tych twardych części) na deseczce. U mnie wyszło ok. 600 g drobno pokrojonego kalafiora. Rozdrobnij go na kształt sypkiego białego ryżu za pomocą blendera ręcznego z rozdrabniaczem.

W garnku zagouj około ¾ szklanki wody. Wrzuć rozdrobniony kalafior i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Odstaw na chwilkę do ostygnięcia. Odcedź kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka. Później wyłóż na szmatkę i dociśnij ręką wyciskając nadmiar wody (będzie jej zaskakująco dużo).

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Odciśnięty kalafior przełóż do garnka, dodaj jajko, starty ser i przyprawy. Mieszaj za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Blaszkę posmaruj oliwą. Ciasto nałóż na blaszkę. Uformuj z niego okrąg (masa będzie dość sypka, a nie zwarta jak w tradycyjnej pizzy drożdżowej, więc się proszę nie przejmować).

Podpiekaj nasz spód przez około 20 minut. Wyjmij, nałóż pozostałe składniki i ponownie piecz przez około 10 minut. Posyp świeżymi ziołami. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.8, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Pizza na spodzie z kalafiora już od dawna chodzi mi po głowie. Wygląda pysznie!
Radosław
Planuje skorzystać z tego przepisu. Super alternatywa do ciasta z glutenem.
Radosław
Pyszna i zdrowa alternatywa popularnego dania