


Pizza ta jest dużo zdrowsza, sycąca i nie jest taka ciężkostrawna jak typowa pizza. Jest naprawdę warta wypróbowania ! :)
Kalafior pokrój (bez tych twardych części) na deseczce. U mnie wyszło ok. 600 g drobno pokrojonego kalafiora. Rozdrobnij go na kształt sypkiego białego ryżu za pomocą blendera ręcznego z rozdrabniaczem.
W garnku zagouj około ¾ szklanki wody. Wrzuć rozdrobniony kalafior i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Odstaw na chwilkę do ostygnięcia. Odcedź kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka. Później wyłóż na szmatkę i dociśnij ręką wyciskając nadmiar wody (będzie jej zaskakująco dużo).
Odciśnięty kalafior przełóż do garnka, dodaj jajko, starty ser i przyprawy. Mieszaj za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Blaszkę posmaruj oliwą. Ciasto nałóż na blaszkę. Uformuj z niego okrąg (masa będzie dość sypka, a nie zwarta jak w tradycyjnej pizzy drożdżowej, więc się proszę nie przejmować).
Podpiekaj nasz spód przez około 20 minut. Wyjmij, nałóż pozostałe składniki i ponownie piecz przez około 10 minut. Posyp świeżymi ziołami. Smacznego!