Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit pizza na spodzie z kalafiora

Opis wykonania

Pizza ta jest dużo zdrowsza, sycąca i nie jest taka ciężkostrawna jak typowa pizza. Jest naprawdę warta wypróbowania ! :)

Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. U mnie wyszło ok 600 g drobno pokrojonego kalafiora. Rozdrabniamy w malakserze, termom iksie lub na upartego w blenderze na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka. Później wykładamy na szmatkę i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody (zaskakująco będzie dużo tej wody). Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Formujemy z ciasta okrąg (masa będzie dość sypka, a nie zwarta jak w tradycyjnej pizzy drożdżowej więc się proszę nie przejmować). Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10 minut. Posypujemy świeżymi ziołami. Smacznego!