Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit pizza na spodzie z kalafiora

Fit pizza na spodzie z kalafiora

Opis wykonania

50 min
Średnie
dla 6 osób

Pizza ta jest dużo zdrowsza, sycąca i nie jest taka ciężkostrawna jak typowa pizza. Jest naprawdę warta wypróbowania ! :)

Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. U mnie wyszło ok 600 g drobno pokrojonego kalafiora.

Rozdrabniamy w malakserze, termom iksie lub na upartego w blenderze na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.

Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka.

Później wykładamy na szmatkę i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody (zaskakująco będzie dużo tej wody).

Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę.

Formujemy z ciasta okrąg (masa będzie dość sypka, a nie zwarta jak w tradycyjnej pizzy drożdżowej więc się proszę nie przejmować).

Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10 minut. Posypujemy świeżymi ziołami. Smacznego!
Asia Kądziołka
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…