Pulpety z indyka
Klopsiki z indyka czy pulpety w sosie pieczarkowym? Mięso z indyka jest niebywale wartościowe – charakteryzuje się niską kalorycznością, wysoką zawartością białka, a także ma mało tłuszczu. Jednocześnie białko...
Czytaj więcej
Klopsiki z indyka czy pulpety w sosie pieczarkowym?
Mięso z indyka jest niebywale wartościowe – charakteryzuje się niską kalorycznością, wysoką zawartością białka, a także ma mało tłuszczu. Jednocześnie białko w nim zawarte jest wysoko przyswajalne przez organizm człowieka. Ale co robić z indyczego mięsa, by wykorzystać jego potencjał, a jednocześnie się nie napracować? Na przykład klopsiki! Z indyka możemy robić przeróżnego rodzaju pulpety i klopsy, z różnymi dodatkami, sosami i przyprawami. Jest to mięso na tyle wdzięczne kulinarnie, że smakuje niemal w każdym połączeniu – ostrym, wytrawnym i słodkim.
Przepis na pulpety? Proszę bardzo!
Akademia Smaku, jako Twoja najlepsza pomoc kuchenna, nie zwleka z odpowiedzią, jak zrobić pulpety z indyka, które będą idealne. Przede wszystkim warto przygotować je z własnoręcznie zmielonego mięsa – idealnie do tego sprawdzą się kawałki z ud indyka. Jeśli wolisz lżejsze i jeszcze bardziej niskokaloryczne dania, to na pewno przepis na pulpety z piersi indyczej przypadnie Ci do gustu. Pulpety w sosie pieczarkowym to dość klasyczne połączenie, ale równie popularny jest sos pomidorowy czy koperkowy do mięsa drobiowego. Bardzo częstym dodatkiem do mięsa indyczego jest koperek, szczypiorek albo cebula, a także musztarda oraz… sos śliwkowy. Do tego ryż lub kasza (świetna do indyka będzie kasza gryczana) i voila! Pożywny i smaczny obiad jak u mamy gotowy!