Szpinakowe tagliatelle z mięsnymi kuleczkami
4 porcje
50 min
Średnie
Makaron tagliatelle w sosie szpinakowym z ostro przyprawionymi kuleczkami z mięsa mielonego z indyka. Proste, tanie i niesamowicie smaczne ;)
Składniki
500 g mięso mielone z indyka
150 g szpinak rozdrobniony
200 g śmietana
200 g makaron tagliatelle
1 szczypta sól
1 szczypta chili
1 szczypta zioła prowansalskie
4 szt. czosnek
5 szt. pieczarki
2 łyżka oliwa
1 szczypta przyprawa do mięs
ok 2 szklanka woda
1 szczypta pieprz
Szpinakowe tagliatelle z mięsnymi kuleczkami
Szpinakowe tagliatelle z mięsnymi kuleczkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso mielone z indyka przyprawiamy chili, solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą do mięs do smaku (bardziej na ostro) Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na chwilę. W garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w ósemki i smażymy chwilę ciągle mieszając. Następnie z mięsa mielonego formujemy kuleczki i wrzucamy do garnka od czasu do czasu mieszając (u mnie kuleczki około 1,5 cm -2 cm). Smażymy wszystko a po około 5 minutach dorzucamy szpinak, Smażymy dalej a następnie wlewamy wodę. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy makaron tagliatelle, mieszamy i pilnujemy aby nie przywarło do dna. Gdy makaron zrobi się al dente, dodajemy jako ostatnią śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, pilnując żeby makaron nie przywarł do dna garnka. Na koniec wykładamy na talerz i zajadamy. Smacznego! ;)
Komentarze