Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szpinakowe tagliatelle z mięsnymi kuleczkami

Szpinakowe tagliatelle z mięsnymi kuleczkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron tagliatelle w sosie szpinakowym z ostro przyprawionymi kuleczkami z mięsa mielonego z indyka. Proste, tanie i niesamowicie smaczne ;)

Składniki

500 g mięso mielone z indyka
150 g szpinak rozdrobniony
200 g śmietana
200 g makaron tagliatelle
1 szczypta sól
1 szczypta chili
1 szczypta zioła prowansalskie
4 szt. czosnek
5 szt. pieczarki
2 łyżka oliwa
1 szczypta przyprawa do mięs
ok 2 szklanka woda
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

Mięso mielone z indyka przyprawiamy chili, solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą do mięs do smaku (bardziej na ostro) Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na chwilę. W garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w ósemki i smażymy chwilę ciągle mieszając. Następnie z mięsa mielonego formujemy kuleczki i wrzucamy do garnka od czasu do czasu mieszając (u mnie kuleczki około 1,5 cm -2 cm). Smażymy wszystko a po około 5 minutach dorzucamy szpinak, Smażymy dalej a następnie wlewamy wodę. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy makaron tagliatelle, mieszamy i pilnujemy aby nie przywarło do dna. Gdy makaron zrobi się al dente, dodajemy jako ostatnią śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, pilnując żeby makaron nie przywarł do dna garnka. Na koniec wykładamy na talerz i zajadamy. Smacznego! ;)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych