Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka z grillowanymi zielonymi szparagami, truskawkami, fetą, prażonymi orzechami laskowymi, bratkami, fiołkami i winegretem truskawkowym

Składniki

pęczek zielonych szparagów
200 g truskawki
1/2 szt. mango
100 g ser feta
100 g orzechy laskowe
garść rukoli
kilka różnokolorowych bratków
fiołki
2 łyżka ocet jabłkowy
2 łyżka sok z cytryny
1/2 szklanka oliwa z oliwek
1 łyżeczka łagodny miód
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Opis wykonania

Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucić (można je wykorzystać do ugotowania bulionu szparagowego), a pozostałe części umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Patelnię grillową rozgrzać, ułożyć na niej szparagi, wierzch docisnąć i grillować z obu stron, na średnim ogniu, przez ok. 2 minuty.

Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka na nich popęka i stanie się lekko brązowa, następnie ostudzić i obrać ze skórki. Rukolę, bratki, fiołki i truskawki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.

Obrać mango i pokroić w kostkę. 2 truskawki zmiksować z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, miodem i oliwą z oliwek, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze wyłożyć składniki sałatki, polać winegretem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych