Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

SAŁATKA SZPARAGOWO-TRUSKAWKOWA

Opis wykonania

Sałatka z grillowanymi zielonymi szparagami, truskawkami, fetą, prażonymi orzechami laskowymi, bratkami, fiołkami i winegretem truskawkowym

Przygotowanie: Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzucić (można je wykorzystać do ugotowania bulionu szparagowego), a pozostałe części umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Patelnię grillową rozgrzać, ułożyć na niej szparagi, wierzch docisnąć i grillować z obu stron, na średnim ogniu, przez ok. 2 minuty. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż skórka na nich popęka i stanie się lekko brązowa, następnie ostudzić i obrać ze skórki. Rukolę, bratki, fiołki i truskawki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Obrać mango i pokroić w kostkę. 2 truskawki zmiksować z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, miodem i oliwą z oliwek, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze wyłożyć składniki sałatki, polać winegretem.