Sałatka z kuskusem
Kuskus – przepisy w Akademii Smaku Kasza kuskus to bardzo lekkostrawny, ale wartościowy produkt. Zawiera około 370 kcal w 100 gramach (przed ugotowaniem), a w tym jest źródłem witamin...
Czytaj więcej
Kuskus – przepisy w Akademii Smaku
Kasza kuskus to bardzo lekkostrawny, ale wartościowy produkt. Zawiera około 370 kcal w 100 gramach (przed ugotowaniem), a w tym jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, magnezu, manganu czy też miedzi i fosforu. Jednak nie każdy wie, jak zrobić kuskus, a co dopiero przygotować z nim smaczne dania. To bardzo proste, tylko najpierw warto zapoznać się ze wskazówkami Akademii Smaku!
Sałatka z kuskusem czy nadzienie z kaszy kuskus do cukinii?
Kuskus – przepisy z tą kaszą są bardzo różnorodne. Można ją podawać na ciepło, na zimno, w daniach wytrawnych, a także na słodko. Pasuje do mięs, ryb, a także do dań wegetariańskich i wegańskich, często na stołach pojawia się też sałatka z kuskusem w różnych wariacjach. Jej bardzo delikatny aromat i nienarzucający się smak sprawia, że świetnie współgra z daniami ostrymi, mocno przyprawionymi i aromatycznymi.
Akademia Smaku poleca swoje najlepsze, a jednocześnie proste przepisy z kuskusem. Na początek mięsne danie – pulpety z kurczakiem w towarzystwie kaszy kuskus. Przepisy z wykorzystaniem tej kaszy jako farszu? Proszę bardzo – polecamy do tego zwłaszcza ten farsz w cukinii. Jeśli chcesz spróbować kaszy kuskus w bardziej niespotykanej formie, to na pewno spodobają Ci się pierogi z jej dodatkiem w towarzystwie brukselki. Czy wspominaliśmy też, że kuskus świetnie pasuje do owoców? Polecamy sałatkę z kuskusem z dodatkiem owocu granata. Smacznego!