Sałatka z bobem
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Bób ma znacznie więcej zastosowań niż tylko podjadanie całych, ugotowanych na miękko fasolek.
Składniki
500 g bobu
1 szklanka drobnej kaszy bulgur lub kuskusu
2 pomidory
1 ogórek
1 mała czerwona cebula
1 pęczek mięty
2 duże pęczki natki pietruszki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
Sałatka z bobem
Sałatka z bobem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sprawdza się świetnie jako składnik wielu dań. Tym razem występuje w kolorowej, letniej sałatce w towarzystwie pomidorów, ogórka, kaszy kuskus i sporej porcji zieleniny.
Opis przygotowania:
- Bób dokładnie opłucz. Następnie umieść go w garnku i zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj na płycie pod przykryciem ok. 15 minut, aż bób będzie al dente. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i obierz.
- Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
- Kaszę zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje. Ogórka i pomidory umyj, pokrój w małą kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
- Wszystkie składniki: kaszę, pomidory, ogórka, cebulę, bób oraz zieleninę umieść w misce i wymieszaj.
- Dodaj wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Komentarze