Bób ma znacznie więcej zastosowań niż tylko podjadanie całych, ugotowanych na miękko fasolek.
Sprawdza się świetnie jako składnik wielu dań. Tym razem występuje w kolorowej, letniej sałatce w towarzystwie pomidorów, ogórka, kaszy kuskus i sporej porcji zieleniny.
Opis przygotowania:
Bób dokładnie opłucz. Następnie umieść go w garnku i zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj na płycie pod przykryciem ok. 15 minut, aż bób będzie al dente. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i obierz.
Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
Kaszę zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje. Ogórka i pomidory umyj, pokrój w małą kostkę.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
Wszystkie składniki: kaszę, pomidory, ogórka, cebulę, bób oraz zieleninę umieść w misce i wymieszaj.
Dodaj wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.