Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Bób ma znacznie więcej zastosowań niż tylko podjadanie całych, ugotowanych na miękko fasolek.

Sprawdza się świetnie jako składnik wielu dań. Tym razem występuje w kolorowej, letniej sałatce w towarzystwie pomidorów, ogórka, kaszy kuskus i sporej porcji zieleniny.





Opis przygotowania:



  1. Bób dokładnie opłucz. Następnie umieść go w garnku i zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż bób będzie al dente. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i obierz.

  2. Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.

  3. Kaszę zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje. Ogórka i pomidory umyj, pokrój w małą kostkę.

  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

  5. Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.

  6. Wszystkie składniki: kaszę, pomidory, ogórka, cebulę, bób oraz zieleninę umieść w misce i wymieszaj.

  7. Dodaj wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.


Wasza ocena

Quiz dla smakoszy!

Gdzie i kiedy powstał ruch Slow Food?