Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z bobem

Opis wykonania

Bób ma znacznie więcej zastosowań niż tylko podjadanie całych, ugotowanych na miękko fasolek.

Sprawdza się świetnie jako składnik wielu dań. Tym razem występuje w kolorowej, letniej sałatce w towarzystwie pomidorów, ogórka, kaszy kuskus i sporej porcji zieleniny.

Sałatka z bobem - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Bób dokładnie opłucz. Następnie umieść go w garnku i zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj na płycie pod przykryciem ok. 15 minut, aż bób będzie al dente. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i obierz.
  2. Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
  3. Kaszę zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje. Ogórka i pomidory umyj, pokrój w małą kostkę.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
  6. Wszystkie składniki: kaszę, pomidory, ogórka, cebulę, bób oraz zieleninę umieść w misce i wymieszaj.
  7. Dodaj wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Sałatka z bobem - zdjęcie 2

Bosch do kuchni