Serek wiejski
Serek wiejski na sklepowych półkach gości także pod nazwą cottage cheese. To amerykański serek twarogowy z mleka krowiego o charakterystycznym jałowym smaku i ziarnistej konsystencji. Nie jest kaloryczny, dlatego...
Czytaj więcej
Serek wiejski na sklepowych półkach gości także pod nazwą cottage cheese. To amerykański serek twarogowy z mleka krowiego o charakterystycznym jałowym smaku i ziarnistej konsystencji. Nie jest kaloryczny, dlatego dania z serkiem wiejskim cieszą się popularnością w menu osób na diecie. Serek wiejski o naturalnym smaku można doprawić na słodko z odrobiną miodu, dżemu lub świeżych owoców sezonowych i na wytrawnie z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki, papryki to pomysł na szybkie śniadanie lub przekąskę.
Dania z serkiem wiejskim
Fit serek wiejski połączony z jajkiem, mąką razową i cukrem trzcinowym to baza do dietetycznych placuszków serwowanych z owocami. Do tych składników można dodać opcjonalnie zgniecionego banana i odrobinę wiórków kokosowych, a upieczone placuszki polać roztopioną gorzką czekoladą. Z serka wiejskiego przygotujesz szybkie pączki – zblendowany serek z dodatkiem mąki, cukru waniliowego i jajek stworzą ciasto, z którego należy uformować niewielkie kuleczki smażone w gorącym tłuszczu. Takie pączki przygotujesz, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego –są łatwe w przygotowaniu, a jeśli upieczesz ich zbyt dużo, możesz zamrozić. Aby „odchudzić” także inne ciastka i ciasta z sera, możesz wykorzystać serek wiejski. Przepisy na pasty z serkiem wiejskim, wędzoną makrelą, szprotkami czy warzywami pozwolą na przygotowanie smacznych i tanich dodatków do kanapek.