Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zamiast jeść na kolację serek z kromką chleba spróbuj tego prostego przepisu i zasmakuj w serku wiejskim w nowym wydaniu.

Składniki

200 g serka wiejskiego
2 szt. jajek rozmiar L
4 łyżka mąki
3 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżka kukurydzy z puszki
1/4 szt. papryki czerwonej
1/4 szt. papryki zielonej
1 szt. cebulki dymki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczka chili lub pieprzu cayenne
pieprz i sól
pomidory i pieczarki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
162.8 kcal
Tłuszcz
5.8 g
Węglowodany
15.3 g
Błonnik
11.9 g
Białko
2.1 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Placuszki z serka wiejskiego są ciekawą propozycją na kolację. Składniki do ich wykonania znajdują się praktycznie w każdej lodówce. Dzięki sporej ilości białka świetnie nadają się nie tylko na kolację, ale również śniadanie i posiłek po treningu fizycznym. Placuszki świetnie smakują również na zimno, dlatego można je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

Opis wykonania:

Do dużej miski przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj serek i jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Papryki umyj i pokrój w drobną kostkę. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodaj warzywa i przyprawy. Całość powinna być gęsta, ale łatwa do wymieszania. W razie potrzeby masę można zagęścić łyżką mąki lub rozcieńczyć niewielką ilością wody gazowanej.

Placuszki smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu lub posmarowanej niewielką ilością oleju. By szybciej były gotowe i lepiej wyrosły smaż je pod przykryciem. Placuszki powinny być rumiane z obu stron.

TIP

  • Podczas pieczenia placuszki rosną, dlatego pamiętaj o zachowaniu odstępów na patelni.
  • Warzywa dodawane do placuszków możesz dowolnie zmieniać, dzięki temu za każdym razem będą smakowały inaczej.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy