Placuszki z serka wiejskiego
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Placuszki z serka wiejskiego
Placuszki z serka wiejskiego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Placuszki z serka wiejskiego są ciekawą propozycją na kolację. Składniki do ich wykonania znajdują się praktycznie w każdej lodówce. Dzięki sporej ilości białka świetnie nadają się nie tylko na kolację, ale również śniadanie i posiłek po treningu fizycznym. Placuszki świetnie smakują również na zimno, dlatego można je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Opis wykonania:
Do dużej miski przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj serek i jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Papryki umyj i pokrój w drobną kostkę. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodaj warzywa i przyprawy. Całość powinna być gęsta, ale łatwa do wymieszania. W razie potrzeby masę można zagęścić łyżką mąki lub rozcieńczyć niewielką ilością wody gazowanej.
Placuszki smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu lub posmarowanej niewielką ilością oleju. By szybciej były gotowe i lepiej wyrosły smaż je pod przykryciem. Placuszki powinny być rumiane z obu stron.
TIP
- Podczas pieczenia placuszki rosną, dlatego pamiętaj o zachowaniu odstępów na patelni.
- Warzywa dodawane do placuszków możesz dowolnie zmieniać, dzięki temu za każdym razem będą smakowały inaczej.
Komentarze