Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ziemniaki faszerowane z soczewicą

Ziemniaki faszerowane z soczewicą

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 2 osób

Oryginalny i niestandardowy dodatek do mięs pieczonych i grillowanych.

Ten przepis pokazuje, że nawet zwykłe i pospolite składniki można podać w wyjątkowy sposób. Tak zaserwowane ziemniaki będą ciekawym dopełnieniem obiadu lub spotkania przy grillu. Forma podania na pewno pozytywnie zaskoczy współbiesiadników.



Opis wykonania



Ziemniaki dokładnie umyj, opłucz i osusz. Każdy zawiń osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temp. 200 st. C przez ok 45 minut. W tym czasie soczewicę (2 łyżki) ugotuj na sypko, a serek wymieszaj z soczewicą, dymką, koperkiem i pokrojonym w kostkę pomidorem. Ziemniaka po upieczeniu wydrąż, a miąższ dodaj do masy z serka. Wydrążonego ziemniaka faszeruj serkiem z warzywami.



TIP



Świeże pomidory z powodzeniem można zastąpić suszonymi – farsz nabierze wtedy bardziej wyrazistego smaku.

Aby otrzymać gęsty farsz odlej serwatkę z serka i wykorzystaj tylko ziarna.


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena