Ziemniaki faszerowane z soczewicą
2 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Ziemniaki faszerowane z soczewicą
Ziemniaki faszerowane z soczewicą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ten przepis pokazuje, że nawet zwykłe i pospolite składniki można podać w wyjątkowy sposób. Tak zaserwowane ziemniaki będą ciekawym dopełnieniem obiadu lub spotkania przy grillu. Forma podania na pewno pozytywnie zaskoczy współbiesiadników.
Opis wykonania
Ziemniaki dokładnie umyj, opłucz i osusz. Każdy zawiń osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temp. 200 st. C przez ok 45 minut. W tym czasie soczewicę (2 łyżki) ugotuj na sypko, a serek wymieszaj z soczewicą, dymką, koperkiem i pokrojonym w kostkę pomidorem. Ziemniaka po upieczeniu wydrąż, a miąższ dodaj do masy z serka. Wydrążonego ziemniaka faszeruj serkiem z warzywami.
TIP
Świeże pomidory z powodzeniem można zastąpić suszonymi – farsz nabierze wtedy bardziej wyrazistego smaku.
Aby otrzymać gęsty farsz odlej serwatkę z serka i wykorzystaj tylko ziarna.
Komentarze