Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oryginalny i niestandardowy dodatek do mięs pieczonych i grillowanych.

Składniki

2 szt. duże ziemniaki
100 g serka wiejskiego
2 łyżka soczewicy
1 szt. cebulka dymka
1 szt. mały pomidor
koperek i pieprz do smaku

Opis wykonania

Ten przepis pokazuje, że nawet zwykłe i pospolite składniki można podać w wyjątkowy sposób. Tak zaserwowane ziemniaki będą ciekawym dopełnieniem obiadu lub spotkania przy grillu. Forma podania na pewno pozytywnie zaskoczy współbiesiadników.

Opis wykonania

Ziemniaki dokładnie umyj, opłucz i osusz. Każdy zawiń osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku o temp. 200 st. C przez ok 45 minut. W tym czasie soczewicę (2 łyżki) ugotuj na sypko, a serek wymieszaj z soczewicą, dymką, koperkiem i pokrojonym w kostkę pomidorem. Ziemniaka po upieczeniu wydrąż, a miąższ dodaj do masy z serka. Wydrążonego ziemniaka faszeruj serkiem z warzywami.

TIP

Świeże pomidory z powodzeniem można zastąpić suszonymi – farsz nabierze wtedy bardziej wyrazistego smaku.
Aby otrzymać gęsty farsz odlej serwatkę z serka i wykorzystaj tylko ziarna.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy