Sałatka z kaszy gryczanej niepalonej z ogórkiem, serkiem i kiełkami
1 porcje
25 min
Łatwe
Jędrna kasza gryczana, orzeźwiający zielony ogórek, ostre kiełki rzodkiewki na koniec odrobina delikatnego serka wiejskiego i pyszny fit obiad gotowy.
Składniki
100 g kasza gryczana niepalona
1 szt. ogórek zielony gruntowy
4 łyżka kiełki rzodkiewki
2 łyżka zielona cebulka
100 g serek wiejski (granulowany)
2 szczypta sól, pieprz
Sałatka z kaszy gryczanej niepalonej z ogórkiem, serkiem i kiełkami
Sałatka z kaszy gryczanej niepalonej z ogórkiem, serkiem i kiełkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Zagotowujemy wodę (3 razy więcej niż jest kaszy), solimy i wrzucamy kaszę, gotujemy ok. 10-13, pilnujemy aby kasza się nie rozgotowała ma zostać jędrna. Po tym czasie odcedzamy kaszę na sicie i przelewamy zimną wodą, zostawiamy na chwile aby obciekła woda a kasza wystygła.
2. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Serek wiejski odcedzamy z płynu.
3. W misce mieszamy kaszę, ogórka, kiełki, cebulkę i serek doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze