Śledzie w oleju
Śledź to zdrowa i łatwo dostępna ryba, która nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia lub przygotowywania w oliwie, occie lub oleju. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić smaczne śledzie w...
Czytaj więcej
Śledź to zdrowa i łatwo dostępna ryba, która nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia lub przygotowywania w oliwie, occie lub oleju. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić smaczne śledzie w oleju to poniżej znajdziesz proste do wykonania przepisy.
Śledzie w oleju – przekąska nie tylko na święta
Tradycyjne śledzie w oleju powinno przygotowywać się z solonych matiasów, a więc młodych śledzi o delikatnym mięsie. Aby pozbyć się intensywnego, rybnego zapachu należy namoczyć je w wodzie lub mleku. W zależności od stopnia delikatności mięsa, które chce się uzyskać można moczyć śledzie nawet do kilkunastu godzin. Po tym zabiegu trzeba osuszyć płaty ryby i pokroi
ć na kawałki, a następnie ułożyć je w misce z ulubionymi ziołami (zielem angielskim, liśćmi laurowymi czy goździkami). Kolejnym krokiem jest zalanie śledzi wybranym olejem – lnianym, rzepakowym, słonecznikowym lub rydzowym, doprawienie czarnym pieprzem i odstawienie do lodówki, aby smaki się połączyły. Tak przechowywane mogą stać tam nawet dwa tygodnie! Śledzie w oleju najlepiej wyglądają zaserwowane z kontrastującymi dodatkami, takimi jak natka pietruszki, suszone pomidory lub kapary.