Surówka colesław
Colesław – do obiadu i do burgera! Surówka colesław to klasyczny przepis, od lat stosowanyw różnego rodzaju kuchniach. Prawdopodobnie znano go już w starożytności! Sama nazwa surówki wywodzi się...
Czytaj więcej
Colesław – do obiadu i do burgera!
Surówka colesław to klasyczny przepis, od lat stosowanyw różnego rodzaju kuchniach. Prawdopodobnie znano go już w starożytności! Sama nazwa surówki wywodzi się od niderlandzkiego słowa koolsla, co oznacza właśnie „surówkę z kapusty”.
Jak zrobić colesław?
Składniki na ten dodatek warzywny są bardzo proste. Przede wszystkim składa się ona z kapusty (najlepiej białej albo czerwonej), marchewki, cebuli, niewielkiego dodatku jabłka. Za wyjątkowy smak colesława odpowiada jednak sos, w którym znajdują się majonez, musztarda, miód, odrobina soli, pieprzu i octu jabłkowego. W niektórych przepisach dodaje się także chrzan i odrobinę jogurtu naturalnego.
Jak widać, przepis na surówkę colesław jest na tyle prosty, że może ją przygotować każdy i nie trzeba w tym celu kupować żadnych wyrafinowanych składników.
Surówka colesław – przepis idealny
Oczywiście aby danie się udało, potrzeba dobrego i sprawdzonego przepisu. Takie znajdziesz w Akademii Smaku. Nie mogło u nas zabraknąć odpowiedzi na to, jak zrobić colesław. Klasyczny przepis zakłada użycie białej kapusty, ale z powodzeniem możesz zastąpić ją także czerwoną – i taką proponujemy w naszej wersji tej klasyki. A dlaczego by nie połączyć w tej surówce zarówno białej, jak i czerwonej kapusty? Przepis na takie czerwono-białe połączenie oczywiście znajdziesz u nas.
Taki właśnie jest colesław – klasyczny, ale możliwy do przygotowania na wiele sposobów, za każdym razem smakuje wyśmienicie. A do czego podawać tę surówkę? W zasadzie do wszystkiego – ale zwłaszcza polecamy dodać go do steka.