Sałatka colesław
![Sałatka colesław](https://akademiasmaku.pl/storage/7248/conversions/salatka-coleslaw-4416-single.webp)
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Sałatka Colesław jest jedną z bardziej znanych i lubianych surówek na świecie. Jej podstawowym składnikiem jest biała kapusta, którą w kuchni polskiej rzadko wykorzystujemy na surowo. Ja przyrządzam tę sałatkę zarówno jako osobne danie np. w formie lunchu do pracy, ale też jako dodatek do domowych burgerów i wszelkiego rodzaju zdrowego fast-foodu własnej roboty.
Składniki
200 g - kapusty białej, młodej
100 g - czerwonej kapusty
1 szt. - marchewki
1 szt. - cebuli
100 g - jogurtu naturalnego
150 ml - majonezu
0,5 łyżki - chrzanu
- sól, pieprz do smaku
Sałatka colesław
Sałatka colesław
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8341/conversions/w3ihH9mfj8x7W4-thumb.webp)
Z kapusty usuń zewnętrzne liście, wykrój twardą środkową część i pokrój na kawałki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8342/conversions/T8alzykeqbKbaj-thumb.webp)
Następnie przy pomocy robota kuchennego z przystawką do szatkowania poszatkuj cienko.
Marchewkę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj przy pomocy robota na tarce o większych oczkach.
Porada
Jak bez trudnu poszatkować kapustę? Skorzystaj z robota kuchennego MUM marki Bosch!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8343/conversions/br3mFCmPb0TgkM-thumb.webp)
W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan.
Następnie połącz warzywa z sosem.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8344/conversions/ZSQTYcf5UMa2Z6-thumb.webp)
Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Odstaw na ok 30 minut, aby składniki się przegryzły.
Komentarze