Sałatka colesław
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Sałatka Colesław jest jedną z bardziej znanych i lubianych surówek na świecie. Jej podstawowym składnikiem jest biała kapusta, którą w kuchni polskiej rzadko wykorzystujemy na surowo. Ja przyrządzam tę sałatkę zarówno jako osobne danie np. w formie lunchu do pracy, ale też jako dodatek do domowych burgerów i wszelkiego rodzaju zdrowego fast-foodu własnej roboty.
Składniki
200 g - kapusty białej, młodej
100 g - czerwonej kapusty
1 szt. - marchewki
1 szt. - cebuli
100 g - jogurtu naturalnego
150 ml - majonezu
0,5 łyżki - chrzanu
- sól, pieprz do smaku
Sałatka colesław
Sałatka colesław
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z kapusty usuń zewnętrzne liście, wykrój twardą środkową część i pokrój na kawałki.
Następnie przy pomocy robota kuchennego z przystawką do szatkowania poszatkuj cienko.
Marchewkę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj przy pomocy robota na tarce o większych oczkach.
Porada
Jak bez trudnu poszatkować kapustę? Skorzystaj z robota kuchennego MUM marki Bosch!
W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan.
Następnie połącz warzywa z sosem.
Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Odstaw na ok 30 minut, aby składniki się przegryzły.
Komentarze