Szczupak
Szczupak to ceniona ryba. W polskiej kuchni przepisy na potrawy ze szczupaka mają długą tradycję, a delikatne, białe mięso ryby ma wielu amatorów. To drapieżna ryba żyjąca w słodkich...
Czytaj więcej
Szczupak to ceniona ryba. W polskiej kuchni przepisy na potrawy ze szczupaka mają długą tradycję, a delikatne, białe mięso ryby ma wielu amatorów. To drapieżna ryba żyjąca w słodkich wodach, choć w Polsce występuje także w Bałtyku.
Szczupak – właściwości
Mięso szczupaka jest szczególnie cenione ze względu na niską zawartość tłuszczu, cenne źródło jodu, witaminy PP, kwasów omega-3, a także witaminy D i magnezu.
Przepisy na szczupaka
Jak przyrządzić rybę? Szczupak doskonale smakuje w wersji smażonej, pieczonej czy z grilla, a także jako dodatek do galaretki wytrawnej i sałatek. Do pieczenia wykorzystuje się rybę w całości, natartego ziołami szczupaka na grilla koniecznie należy zawinąć w folię aluminiową lub grillować na tacce, nigdy bezpośrednio na ruszcie. Do smażenia najwygodniej podzielić rybę na filety. Za jedną z najsmaczniejszych potraw ze szczupaka uważany jest faszerowana ryba pod auszpikiem, czyli w galarecie.
Jednak zanim szczupak stanie się pysznym daniem, należy go sprawić, czyli pozbawić go płetw, ogona, łusek, dokładnie wypatroszyć i umyć. Do przygotowania ryby faszerowanej trzeba sprawić szczupaka w specjalny sposób, bez rozcinania skóry.