Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ryba obok barszczu czerwonego i pierogów gości niezmiennie na moim świątecznym stole. Szczupak w galarecie może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia smażonego. Ryba w takim wydaniu wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki

2 filety - ze szczupaka
1 szt. - pietruszki
1 szt. - marchewki
0,5 szt. - selera
2 szt. - cebuli
1 szt. - pora
- liść laurowy
2-3 ziarna - pieprzu
2-3 ziarna - ziela angielskiego
4 łyżki - żelatyny
1 puszka - groszku konserwowego
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
136.3 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
10.5 g
Błonnik
18 g
Białko
6.3 g
Sól
3 g

Opis wykonania

1

Rybę umyj i pokrój w na mniejsze kawałki ok. 3 cm.

W garnku umieść marchew, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól i zalej 1,5 litrem wody. Zagotuj. 

Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj ok. 30 minut. Dodaj kawałki ryby, gotuj na średniej mocy palnika 20 minut. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.

2

Przygotuj foremki (małe filiżanki/szklanki). Do każdej foremki nałóż plasterki ugotowanej marchewki oraz po łyżce groszku konserwowego. Dopełnij kawałkami ugotowanej ryby.

Wywar przecedź i podgrzej. Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru wsyp żelatynę i rozpuść mieszając. Odstaw do przestudzenia.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Zalej wywarem foremki z rybą do połowy ich wysokości. Wstaw do lodówki i zaczekaj aż galaretka stężeje (15-30 minut). Następnie dopełnij foremki wywarem i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pięknie wygląda, dobrze smakuje.