Szczupak w galarecie
Opis wykonania
Ryba obok barszczu czerwonego i pierogów gości niezmiennie na moim świątecznym stole. Szczupak w galarecie może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia smażonego. Ryba w takim wydaniu wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Rybę umyj i pokrój w na mniejsze kawałki ok. 3 cm.
W garnku umieść marchew, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól i zalej 1,5 litrem wody. Zagotuj.
Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj ok. 30 minut. Dodaj kawałki ryby, gotuj na średniej mocy palnika 20 minut. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotuj foremki (małe filiżanki/szklanki). Do każdej foremki nałóż plasterki ugotowanej marchewki oraz po łyżce groszku konserwowego. Dopełnij kawałkami ugotowanej ryby.
Wywar przecedź i podgrzej. Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru wsyp żelatynę i rozpuść mieszając. Odstaw do przestudzenia.

Zalej wywarem foremki z rybą do połowy ich wysokości. Wstaw do lodówki i zaczekaj aż galaretka stężeje (15-30 minut). Następnie dopełnij foremki wywarem i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.