Szczupak w galarecie
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Szczupak w galarecie
Szczupak w galarecie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rybę umyj i pokrój w na mniejsze kawałki ok. 3 cm.
W garnku umieść marchew, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól i zalej 1,5 litrem wody. Zagotuj.
Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj ok. 30 minut. Dodaj kawałki ryby, gotuj na średniej mocy palnika 20 minut. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj foremki (małe filiżanki/szklanki). Do każdej foremki nałóż plasterki ugotowanej marchewki oraz po łyżce groszku konserwowego. Dopełnij kawałkami ugotowanej ryby.
Wywar przecedź i podgrzej. Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru wsyp żelatynę i rozpuść mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Zalej wywarem foremki z rybą do połowy ich wysokości. Wstaw do lodówki i zaczekaj aż galaretka stężeje (15-30 minut). Następnie dopełnij foremki wywarem i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze