Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta ze szczupaka

Opis wykonania

Danie łączące kuchnię francuską i polską, ze zdrowej, trochę zapomnianej ryby. Punktem wyjścia jest upieczenie klasycznego spodu tarty z ciasta kruchego. Następnym punktem jest zdobycie świeżego polskiego szczupaka:)

1. Przygotujmy klasyczny spód do tarty z ciasta kruchego. Pieczemy na jasno złoty kolor i studzimy. To proste, prawda? 2. 1 kg szczupaka gotujemy pokrojonego w dzwonka na parze. Do miękkości i łatwego odejścia ości:) 3. Po wystudzeniu, mięso oddzielamy palcami w małe cząstki. 4. W misie dodajemy kolejno: mięso szczupaka, sporo tymianku, płaska łyżeczka kurkumy, pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie chilli. Następnie dodajemy kremówkę i jajko. Mieszamy uzyskując dość gęstą lecz wilgotną masę. 5. Wykładamy na spód do tarty i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20min. Można wierzch wyłożyć startym cheddarem. Posypać kolendrą:)