Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie łączące kuchnię francuską i polską, ze zdrowej, trochę zapomnianej ryby. Punktem wyjścia jest upieczenie klasycznego spodu tarty z ciasta kruchego. Następnym punktem jest zdobycie świeżego polskiego szczupaka:)

Składniki

1kg dkg średni szczupak,
2 jajka
200ml ml kremówka
łyżeczka łyżeczka tymianek
łyżeczka łyżeczka kurkuma
szczypta szczypta pieprz
szczypta szczypta sól

Opis wykonania

1. Przygotujmy klasyczny spód do tarty z ciasta kruchego. Pieczemy na jasno złoty kolor i studzimy. To proste, prawda? 2. 1 kg szczupaka gotujemy pokrojonego w dzwonka na parze. Do miękkości i łatwego odejścia ości:) 3. Po wystudzeniu, mięso oddzielamy palcami w małe cząstki. 4. W misie dodajemy kolejno: mięso szczupaka, sporo tymianku, płaska łyżeczka kurkumy, pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie chilli. Następnie dodajemy kremówkę i jajko. Mieszamy uzyskując dość gęstą lecz wilgotną masę. 5. Wykładamy na spód do tarty i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20min. Można wierzch wyłożyć startym cheddarem. Posypać kolendrą:)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych