Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Smażone pierogi ze szczupakiem, z sosem chrzanowo-buraczanym

Opis wykonania

Zbliżają się Święta. Zawsze kojarzyły mi się z pierogami. Połączyłam więc zamiłowanie do ich lepienia z miłością do polskich ryb słodkowodnych. Tak powstają sprytne przepisy - jednym z nich jest ten na pierogi ze szczupakiem.

Buraka studzimy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.. W pojemniczku mieszamy z chrzanem i jogurtem, Doprawiamy do smaku solą i chłodzimy. Rybę siekamy bądź mielimy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Robimy ciasto. Mąkę zalewamy wrzątkiem, mieszamy widelcem, dodajemy jajka, olej i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno stać się gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty i wykrawamy krążki o 6 cm średnicy. Łyżeczką nakładamy nadzienie. Zwilżamy brzeg ciasta i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju. Gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy na talerz. Gdy obeschną obsmażamy na rumiano, na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z chrzanowo-buraczanym sosem.