Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Smażone pierogi ze szczupakiem, z sosem chrzanowo-buraczanym

Smażone pierogi ze szczupakiem, z sosem chrzanowo-buraczanym
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zbliżają się Święta. Zawsze kojarzyły mi się z pierogami. Połączyłam więc zamiłowanie do ich lepienia z miłością do polskich ryb słodkowodnych. Tak powstają sprytne przepisy - jednym z nich jest ten na pierogi ze szczupakiem.

Składniki

1 szt. upieczony burak
1 łyżeczka chrzan ze słoiczka
60 ml jogurt grecki
1 szczypta sól
350 g szczupak, bez skóry i ości
1 łyżka bułka tarta
1/2 łyżeczka skórka z cytryny
1/2 szt. starty ząbek czosnku
1 garść posiekany koperek
1 szczypta sól i pieprz
250 g mąka pszenna
100 ml wrząca woda
1 szt. jajko
1 łyżka olej
1 szczypta sól

Opis wykonania

Buraka studzimy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.. W pojemniczku mieszamy z chrzanem i jogurtem, Doprawiamy do smaku solą i chłodzimy. Rybę siekamy bądź mielimy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Robimy ciasto. Mąkę zalewamy wrzątkiem, mieszamy widelcem, dodajemy jajka, olej i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno stać się gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty i wykrawamy krążki o 6 cm średnicy. Łyżeczką nakładamy nadzienie. Zwilżamy brzeg ciasta i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju. Gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy na talerz. Gdy obeschną obsmażamy na rumiano, na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z chrzanowo-buraczanym sosem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych