Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Trudne


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszna ryba słodkowodna, bez ości i smażenia.

Składniki

2 szt. szczupak
1/2 szt. cebula
1 łyżeczka masło
2 łyżka kasza manna
1 szt. jajko
1/2 łyżeczka przyprawa do ryb
1/2 łyżeczka sól
1/4 łyżeczka pieprz

Opis wykonania

Oczyszczone, umyte i osuszone szczupaki musimy wyfiletować. Z jednego odcinamy głowę, zdejmujemy skórę , wycinamy filety. Drugiego tak patroszymy by została głowa i skóra, usuwamy tylko mięso. Można go przeciąć wzdłuż, ale ja wolę mieć całą skórę wtedy zdejmuję ją od strony głowy wkładając palce pomiędzy mięso, a skórę uważając by jej nie porwać. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju, a następnie studzimy. Filety z obu szczupaków, usmażoną cebulkę, masło, kaszę manną i przyprawy miksujemy blenderem na jednolitą masę, lub mięso mielimy przez maszynkę,dodajemy pozostałe składniki, wbijamy jajko ,dokładnie wyrabiamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. W tunel ze skóry przekładamy ciasno masę mięsną, a rybę skrapiamy pozostałym olejem, najlepiej użyć oleju w sprayu, położyć ją na blachę piekarnika wyłożoną pergaminem i piec ok.40 minut w 160 st.C. Tak przygotowanego szczupaka podajemy z surówkami, a jak nam zostanie, to na kolację zjemy go na zimno. Smacznego !
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych