


Przepyszna ryba słodkowodna, bez ości i smażenia.
Oczyszczone, umyte i osuszone szczupaki musimy wyfiletować. Z jednego odcinamy głowę, zdejmujemy skórę , wycinamy filety. Drugiego tak patroszymy by została głowa i skóra, usuwamy tylko mięso. Można go przeciąć wzdłuż, ale ja wolę mieć całą skórę wtedy zdejmuję ją od strony głowy wkładając palce pomiędzy mięso, a skórę uważając by jej nie porwać. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju, a następnie studzimy. Filety z obu szczupaków, usmażoną cebulkę, masło, kaszę manną i przyprawy miksujemy blenderem na jednolitą masę, lub mięso mielimy przez maszynkę,dodajemy pozostałe składniki, wbijamy jajko ,dokładnie wyrabiamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. W tunel ze skóry przekładamy ciasno masę mięsną, a rybę skrapiamy pozostałym olejem, najlepiej użyć oleju w sprayu, położyć ją na blachę piekarnika wyłożoną pergaminem i piec ok.40 minut w 160 st.C. Tak przygotowanego szczupaka podajemy z surówkami, a jak nam zostanie, to na kolację zjemy go na zimno. Smacznego !