Szczupak faszerowany
4 porcje
40 min
Trudne
Przepyszna ryba słodkowodna, bez ości i smażenia.
Składniki
2 szt. szczupak
1/2 szt. cebula
1 łyżeczka masło
2 łyżka kasza manna
1 szt. jajko
1/2 łyżeczka przyprawa do ryb
1/2 łyżeczka sól
1/4 łyżeczka pieprz
Szczupak faszerowany
Szczupak faszerowany
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oczyszczone, umyte i osuszone szczupaki musimy wyfiletować.
Z jednego odcinamy głowę, zdejmujemy skórę , wycinamy filety.
Drugiego tak patroszymy by została głowa i skóra, usuwamy tylko mięso.
Można go przeciąć wzdłuż, ale ja wolę mieć całą skórę wtedy zdejmuję ją od strony głowy wkładając palce pomiędzy mięso, a skórę uważając by jej nie porwać.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju, a następnie studzimy.
Filety z obu szczupaków, usmażoną cebulkę, masło, kaszę manną i przyprawy miksujemy blenderem na jednolitą masę, lub mięso mielimy przez maszynkę,dodajemy pozostałe składniki, wbijamy jajko ,dokładnie wyrabiamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
W tunel ze skóry przekładamy ciasno masę mięsną, a rybę skrapiamy pozostałym olejem, najlepiej użyć oleju w sprayu, położyć ją na blachę piekarnika wyłożoną pergaminem i piec ok.40 minut w 160 st.C. Tak przygotowanego szczupaka podajemy z surówkami, a jak nam zostanie, to na kolację zjemy go na zimno. Smacznego !
Komentarze