Wino półwytrawne
W zależności od zawartości cukru można podzielić rodzaje win na: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Czerwone lub białe wino półwytrawne – klasyka alkoholu Półwytrawne (inaczej medium dry lub semi-sec)...
Czytaj więcej
W zależności od zawartości cukru można podzielić rodzaje win na: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.
Czerwone lub białe wino półwytrawne – klasyka alkoholu
Półwytrawne (inaczej medium dry lub semi-sec) znajduje swoich zwolenników zwłaszcza wśród osób nieprzepadających za wyraźnie słodkimi i ciężkimi alkoholami, a jednocześnie lubiących delikatną goryczkę i kwasowość oraz naturalny aromat wina. Wśród win o średnim poziomie wytrawności spotykamy wino czerwone półwytrawne i białe wino półwytrawne. Zawartość cukru w tym rodzaju wina wynosi od 4 do 18 g na litr.
Do jakich posiłków serwować wino półwytrawne?
Białe wino półwytrawne idealnie będzie współgrać z chudym, białym mięsem – drobiem, królikiem, ale także cielęciną i rybami. Podaje się je też z pasztetami czy grzybami. Półwytrawne białe wino doskonale pasuje do dań z makaronu. Z kolei czerwone wino półwytrawne dobrze będzie smakować jako dodatek do czerwonych mięs i dziczyzny, a także do serów o intensywnym smaku. Wina półwytrawne dobrze smakują podawane samodzielnie, wówczas możemy zachwycać się pełnią ich aromatu. Pamiętajmy jednocześnie, że najlepiej jest spożywać wina półwytrawne podawane w temperaturze około 12 stopni.