Wątróbka w winie półwytrawnym

3 porcje
45 min
Średnie
4 (Liczba ocen: 1)
Wątróbka ma ciekawy smak, uduszona w winie jest naprawdę przepyszna.
Składniki
60 dkg wątróbka drobiowa
3 szt. cebula
6 łyżka olej
150 ml wino białe lub czerwone półwytrawne
2 łyżeczka musztarda delikatesowa
1 łyżeczka musztarda saperska
sól i pieprz
2 łyżka zioła prowansalskie
3 łyżka śmietana 18%
2 szt. ząbki czosnku
ostra mielona papryka
Wątróbka w winie półwytrawnym
Wątróbka w winie półwytrawnym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wątróbkę oczyszczamy zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym, czasie odcedzamy, kroimy na mniejsze części a cebulę kroimy w kostkę. Wątróbkę wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli wlewamy wino i dusimy do całkowitego odparowania wina. Po tym czasie do wątróbki dodajemy obie musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką.Jeszcze przez chwilę smażymy często mieszając a na samym końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze