Risotto z grzybami
4 porcje
Średnie
Smaczne i sycące danie wegetariańskie.
Składniki
400 g Ryż arborio
ok. 10 szt. Pieczarki
1/2 szklanka Białe półwytrawne wino
4 szklanka Bulion warzywny
2 garść Suszone grzyby leśne
2 łyżka Tarty parmezan
1 łyżka Oliwa z oliwek
Świeży cząber
1 szt. Cebula
1 szt. Cebula dymka
2 łyżka Masło
1 łyżka Śmietana 18%
1 garść Szczypior (posiekany)
1 garść Mrożony groszek zielony
2 szczypta Czosnek granulowany
1 szczypta Świeżo mielony pieprz cytrynowy
1 szczypta Pieprz biały
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obrywamy listki z gałązek cząbru. Bulion podgrzewamy, wkruszamy do niego suszone grzyby, chwilę gotujemy i odstawiamy, żeby zmiękły. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę kroimy w plasterki. W nieprzywierającym garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, dymkę i dodajemy świeżo mielony pieprz cytrynowy i czosnek. Smażymy aż się zeszklą i dodajemy ryż. Smażymy go kilka minut cały czas mieszając. Do garnka wlewamy wino i gotujemy aż wino odparuje. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Zalewamy ryż częścią bulionu (tak żeby bulion przykrył ryż) i cały czas mieszamy aż bulion odparuje. Ponownie zalewamy ryż bulionem i dodajemy pieczarki, groszek oraz listki cząbru. Ponownie mieszamy ryż aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy póki mamy bulion. Gdy risotto będzie już miękkie i kleiste dodajemy parmezan, śmietanę, łyżkę masła i szczyptę białego pieprzu. Możemy posolić jeśli uważamy, że jest taka potrzeba, ale najpierw spróbujcie, bo bulion i parmezan są słone same w sobie.
Komentarze