Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jabłka pieczone z piernikami, suszonymi morelami, rodzynkami, spirytusem morelowym i rumem.

Składniki

50 g pierników
suszone morele
2 łyżka rodzynek
40 ml spirytusu morelowego
aromatyczne jabłka (szara reneta lub inne jabłka zimowe)
40 g masła
30 g włoskich orzechów
1/4 l białego wina, półwytrawnego
40 ml rumu

Opis wykonania

Pierniki i morele pokroić w drobną kostkę i dodać rodzynki. Polać spirytusem morelowym i odstawić na minimum 15 minut. Rozgrzać komorę gotowania. Jabłka umyć, odkroić górną pokrywę, wydrążyć gniazda nasienne. Natłuścić 20 g masła nieperforowany pojemnik do gotowania. Jabłka układać obok siebie w pojemniku. Pokroić grubo orzechy włoskie i dodać do masy piernikowe]. Napełnić nadzieniem jabłka. Pozostałe nadzienie rozłożyć wokół jabłek. Jabłka przykryć odkrojonymi pokrywkami. Pozostałe masło pokroić w piórka i obłożyć nimi jabłka. Polać winem. Jabłka piec według przepisu. Krótko przed podaniem rozgrzać rum, polać nim jabłka, zapalić i natychmiast podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze, 200⁰C w rozgrzanym piekarniku, 15-20 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super przepis! Bardzo fajna pozycycja na kolację :)