Jabłka pieczone
4 porcje
Średnie
Jabłka pieczone z piernikami, suszonymi morelami, rodzynkami, spirytusem morelowym i rumem.
Składniki
50 g pierników
suszone morele
2 łyżka rodzynek
40 ml spirytusu morelowego
aromatyczne jabłka (szara reneta lub inne jabłka zimowe)
40 g masła
30 g włoskich orzechów
1/4 l białego wina, półwytrawnego
40 ml rumu
Jabłka pieczone
Jabłka pieczone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierniki i morele pokroić w drobną kostkę i dodać rodzynki. Polać spirytusem morelowym i odstawić na minimum 15 minut. Rozgrzać komorę gotowania. Jabłka umyć, odkroić górną pokrywę, wydrążyć gniazda nasienne. Natłuścić 20 g masła nieperforowany pojemnik do gotowania. Jabłka układać obok siebie w pojemniku. Pokroić grubo orzechy włoskie i dodać do masy piernikowe]. Napełnić nadzieniem jabłka. Pozostałe nadzienie rozłożyć wokół jabłek. Jabłka przykryć odkrojonymi pokrywkami. Pozostałe masło pokroić w piórka i obłożyć nimi jabłka. Polać winem. Jabłka piec według przepisu. Krótko przed podaniem rozgrzać rum, polać nim jabłka, zapalić i natychmiast podawać.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze, 200⁰C w rozgrzanym piekarniku, 15-20 minut.
Komentarze