Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zdrowa zapiekanka

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Proste w przygotowaniu dania na ciepło ze składników, które zawsze są pod ręką!

Zapiekanki ziemniaczane

Ziemniaki i mięso mielone wcale nie muszą oznaczać tradycyjnego kotleta mielonego! Te same składniki przygotowane w formie zapiekanki pod warstwą zapieczonego sera smakują zupełnie inaczej. Zapiekanka pasterska z sosem czosnkowym doskonale smakuje także na zimno. Można ją zabrać do pracy albo podać na kolację z sałatką.

Ziemniaczane zapiekanki przygotujesz z kiełbasą, mięsem z kurczaka (np. pozostałością mięsa z pieczonego kurczaka) czy mięsem mielonym.

Zapiekanki makaronowe

Wielką zaletą zapiekanek jest dowolność składników. Dania można komponować w zależności od upodobań smakowych i zawartości lodówki. Zapiekanka to danie, dzięki któremu w domu nie zmarnuje się nic. Zapiekanka makaronowa pozwala wykorzystać nadmiar ugotowanego makaronu – do zapiekania najlepiej nadają się grube formy: penne, rigatoni czy fusilli, ale sprawdzi się każdy makaron. Zapiekanki pozwalają na eksperymentowanie z dodatkami: makaron ze szpinakiem i sosem pomidorowym zapieczony pod mozzarellą lub makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (jeśli dodasz makaron w postaci płatów ciasta, otrzymasz tradycyjną lasagne) czy zapiekanka makaronowa z brokułami.

Zapiekanki wegetariańskie

Zarówno ziemniaczane jak i makaronowe zapiekanki przygotujesz w wersji bezmięsnej, zastępując kiełbasę czy mięso grillowanymi warzywami lub grzybami: pieczarkami, boczniakami, kurkami czy uduszonymi grzybami leśnymi – kompozycje grzybowe najlepiej komponują się z makaronem.