Klasyka - zapiekanki z pieczarkami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Klasyka - zapiekanki z pieczarkami
Klasyka - zapiekanki z pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Dodaj wodę, mleko i żółtko i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj masło i zagnieć jeszcze raz. Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przegnieć, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz delikatnie i podziel na 5 szt. Wstępnie uformuj wałki. Pozostaw przykryte na kilka minut. Formuj ostateczny kształt - rozpłaszcz i zwiń w wałeczki. Przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na 30minut do wyrośnięcia Nagrzej piekarnik do 200st.C. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj białkiem pół na pół z wodą. Piecz przez około 15minut do zrumienienia, studź na kratce. W tym czasie przygotuj farsz, zetrzyj na tarce pieczarki, pokrój cebulkę, przypraw solą, pieprzem i czarnuszką, przesmaż chwilę. Zetrzyj żółty ser. Rozkrój bułki wzdłuż, nakładaj farsz, posyp żółtym serem i wsadź na chwilę do piekarnika aby zapiec ser.
Komentarze