Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne domowe zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem. Przepis na 5 szt podłużnych bułek - 10 zapiekanek.

Składniki

415 g Mąka pszenna uniwersalna typ 550
210 g Woda ciepła
40 g Mleko
1 szt. Jajo (średnie)
26 g Masło
26 g Cukier
7 g Sól
7 g Suche drożdże
250 g Pieczarki
1 szt. Cebulka
250 g Żóty ser
Przyprawy do farszu

Opis wykonania

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Dodaj wodę, mleko i żółtko i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj masło i zagnieć jeszcze raz. Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przegnieć, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz delikatnie i podziel na 5 szt. Wstępnie uformuj wałki. Pozostaw przykryte na kilka minut. Formuj ostateczny kształt - rozpłaszcz i zwiń w wałeczki. Przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na 30minut do wyrośnięcia Nagrzej piekarnik do 200st.C. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj białkiem pół na pół z wodą. Piecz przez około 15minut do zrumienienia, studź na kratce. W tym czasie przygotuj farsz, zetrzyj na tarce pieczarki, pokrój cebulkę, przypraw solą, pieprzem i czarnuszką, przesmaż chwilę. Zetrzyj żółty ser. Rozkrój bułki wzdłuż, nakładaj farsz, posyp żółtym serem i wsadź na chwilę do piekarnika aby zapiec ser.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Wiadoooomo - klasyki zawsze najlepsze :D