Zdrowa zapiekanka
Proste w przygotowaniu dania na ciepło ze składników, które zawsze są pod ręką!
Zapiekanki ziemniaczane
Ziemniaki i mięso mielone wcale nie muszą oznaczać tradycyjnego kotleta mielonego! Te same składniki przygotowane w formie zapiekanki pod warstwą zapieczonego sera smakują zupełnie inaczej. Zapiekanka pasterska z sosem czosnkowym doskonale smakuje także na zimno. Można ją zabrać do pracy albo podać na kolację z sałatką.
Ziemniaczane zapiekanki przygotujesz z kiełbasą, mięsem z kurczaka (np. pozostałością mięsa z pieczonego kurczaka) czy mięsem mielonym.
Zapiekanki makaronowe
Wielką zaletą zapiekanek jest dowolność składników. Dania można komponować w zależności od upodobań smakowych i zawartości lodówki. Zapiekanka to danie, dzięki któremu w domu nie zmarnuje się nic. Zapiekanka makaronowa pozwala wykorzystać nadmiar ugotowanego makaronu – do zapiekania najlepiej nadają się grube formy: penne, rigatoni czy fusilli, ale sprawdzi się każdy makaron. Zapiekanki pozwalają na eksperymentowanie z dodatkami: makaron ze szpinakiem i sosem pomidorowym zapieczony pod mozzarellą lub makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (jeśli dodasz makaron w postaci płatów ciasta, otrzymasz tradycyjną lasagne) czy zapiekanka makaronowa z brokułami.
Zapiekanki wegetariańskie
Zarówno ziemniaczane jak i makaronowe zapiekanki przygotujesz w wersji bezmięsnej, zastępując kiełbasę czy mięso grillowanymi warzywami lub grzybami: pieczarkami, boczniakami, kurkami czy uduszonymi grzybami leśnymi – kompozycje grzybowe najlepiej komponują się z makaronem.