Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Azjatyckie zupy

Azjatyckie zupy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Azjatyckie zupy – co je charakteryzuje?
  2. Najpopularniejsze azjatyckie zupy

Azja coraz częściej gości na naszych talerzach. Czyżby Polacy mieli dość kuchni tradycyjnej? Nic z tych rzeczy! To po prostu bogactwo smaków, aromatów, przypraw oraz nietuzinkowe połączenia w zupach orientalnych sprawiają, że chętnie po nie sięgamy, by poszerzyć swoje kulinarne doświadczenia. I choć wiele z tych dań bazuje na znanych nam składnikach – wołowinie, ryżu, kurczaku czy makaronie, to jednak nie sposób im się oprzeć. Oto krótki przewodnik po aromatycznych zupach z Azji.

Azjatyckie zupy – co je charakteryzuje?

W azjatyckich zupach najbardziej kusi ich zaskakujący smak. Jak wspomniano, potrawy te bazują na mięsach i produktach zbożowych, które znamy z naszej codziennej kuchni, ale bogactwo egzotycznych dodatków sprawia, że potrawy te nabierają zupełnie innego aromatu, niepowtarzalnego w żadnej innej kuchni. Zupy orientalne bazują na wywarach z mięsa i warzyw, jak nasz tradycyjny rosół, jednak dodaje się do nich bardzo dużo przypraw, na przykład cynamon, kurkumę, bazylię, szafran, chili, imbir, anyż, sos sojowy czy kolendrę. Ważnymi składnikami, nadającymi azjatyckiego aromatu, są też trawa cytrynowa, soki z cytrusów, szczypiorek, limonka, cebula dymka, algi, sezam, olej sezamowy i sos rybny.

Poza kawałkami mięsa, w zupach z Azji można nierzadko spotkać też ryby. Nic dziwnego, w końcu kuchnia azjatycka słynie także z owoców morza. Jakie gatunki ryb może zawierać typowa zupa azjatycka? Te bardziej nam znane – łosoś, halibut, dorsz, miruna i makrela, a także typowo azjatyckie: aji, kohada. W tych potrawach znajdziemy także wszelakie owoce morza – kalmary, krewetki czy ośmiorniczki.

Azjatyckie zupy -  zdjęcie 1

Jak wspomniano, tradycyjnym sposobem przygotowania zup azjatyckich jest ten bazujący na wywarze z warzyw i mięsa lub ryb / owoców morza. Taka zupa to tak zwany „ramen”. Do takiego bulionu dodawane są po kolei aromatyczne składniki i przyprawy. Tradycyjnie jednak zalewa się przygotowane w miseczce produkty gorącym wywarem. Zupy można także zabielać mleczkiem kokosowym – tak powstaje zupa tajska. W przygotowaniu wywaru istotne jest długie gotowanie składników. Warto więc zainwestować w kuchnię lub płytę grzewczą, jakiej funkcje pomogą w przygotowaniu dania, a która nie będzie wymagała nieustannego pilnowania procesu gotowania.

Niektóre zupy, jak np. zupa miso, powstają w wyniku rozcieńczenia bulionem specjalnej, gotowej pasty o silnym aromacie i mocnym smaku. Drugim rozpowszechnionym w Azji sposobem na zupy jest miksowanie, to znaczy przygotowywanie zup-kremów. Popularne są kremy z kukurydzy, dyni i marchwi, czyli tych warzyw, które kojarzą się nam z dodatkiem pikantnych, rozgrzewających przypraw.

Najpopularniejsze azjatyckie zupy

Choć mówimy o typowych zupach z regionów bardzo oddalonych od Polski, to z pewnością wiele osób już miało do czynienia z co najmniej jedną opisaną poniżej zupą. Nic dziwnego, kuchnia azjatycka, a szczególnie zupy – z uwagi na prostotę wykonania i walory smakowe – szturmem podbijają podniebienia Polaków. Jakie zupy azjatyckie są u nas najpopularniejsze?

Ramen

najpopularniejsza w Polsce zupa azjatycka. To danie bardzo podobne do naszego rosołu, ale oczywiście bardziej aromatyczne. Wersja japońska bazuje głównie na rybach i warzywach, natomiast w Chinach częściej jada się go z innymi rodzajami mięsa. Co ciekawe, to właśnie ramen był inspiracją do stworzenia „zupek chińskich”. Ramen najczęściej podaje się z makaronem, dodaje się do niego cebulę, kukurydzę, bambusa, rzodkiew czy kapustę pekińską oraz doprawia sezamem, sosem sojowym, a czasem pastą miso. Istnieje bardzo dużo odmian ramenu.

Azjatyckie zupy -  zdjęcie 2

Zupa tajska z kurczakiem

Pikantna, a zarazem delikatna w smaku. Składa się z bulionu warzywnego z kurczakiem, do którego dodaje się mleczko kokosowe i obowiązkowo takie dodatki, jak: trawa cytrynowa, chili, imbir lub galangal (kuzyn imbiru).

Zupa tajska z krewetkami

Podstawą wywaru do tej zupy są dobrej jakości krewetki. Poza tym nie różni się ona znacząco od zupy tajskiej z kurczakiem. Podstawowym dodatkiem, nadającym jej niepowtarzalnego smaku, jest mleczko kokosowe i trawa cytrynowa.

Tajska zupa rybna

Mleczko kokosowe doskonale współgra z delikatnymi mięsami – dlatego powstaje tak wiele wariacji na temat tajskiej zupy, bazującej na wywarze z dodatkiem mleczka kokosowego. Tajska zupa rybna może być przygotowana z dodatkiem różnego rodzaju ryb, czasem nawet łączonych z owocami morza. Im więcej aromatów i smaków, tym lepiej!

Zupa chińska z wołowiną

Nazywana „PHỞ” albo „PHỞ BÒ”. Słynna głównie w Chinach, powstająca na wywarze z wołowiny, podawana z makaronem ryżowym. Cechą charakterystyczną tej zupy jest sposób podania w niej wołowiny – kroi się ją na cienkie paski – dzięki temu jest bardzo dobrze ugotowana, krucha, wręcz rozpływająca się w ustach. Do zupy dorzuca się też cebulę dymkę, imbir, czosnek i doprawia sosem rybnym oraz odrobiną cukru.

Zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem

Wariacja na temat wyżej opisanej zupy PHỞ, nieco łagodniejsza (za sprawą kukurydzy i delikatnego w smaku mięsa). Bulion przygotowuje się na mięsie z kurczaka, lecz wśród dodatków znajdują się również cebula, czosnek i odrobina sosu rybnego. Często podaje się ją także z dodatkiem jajka.

Miso

Japońska zupa na bazie sfermentowanej soi (a dokładniej z dodatkiem pasty z fermentowanej soi, zwanej właśnie miso). Najprostsze składniki to bulion i owa pasta, jednak istnieje wiele odmian tej zupy, różniących się nie tylko składnikami, ale w konsekwencji także barwą, aromatem i konsystencją.


Najpopularniejsza odmiana zupy miso, w Japonii spożywana właściwie codziennie, nawet jako dodatek do innego posiłku (np. śniadania). Gotuje się ją na bazie tak zwanego dashi, czyli bulionu rybnego z dodatkiem wodorostów. Do przygotowanego dashi dodaje się pastę sojową, czasem tofu lub rybę, wodorosty, ziemniaki, rzodkiew, cebulę krewetki, a nawet grzyby – wszystko zależnie od pory roku i regionu.

Azjatyckie zupy -  zdjęcie 3

Misoshiru

Dostępność składników potrzebnych do przyrządzenia azjatyckich zup i prostota ich przygotowania to cechy, dzięki którym już teraz możesz rozpocząć kulinarne eksperymenty. Skorzystaj z przepisów znajdujących się w Akademii Smaku i ugotuj orientalną zupę, która z pewnością nie raz zagości na Twoim stole.