Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Japoński, sycący Ramen z makaronem ryżowym. Zupy z makaronem to nie tylko rosół!

Składniki

1 kg Kości wołowe
800 g Włoszczyzna
4 szt. Jajka
4 szt. Liście nori
2 l Woda
10 szt. Grzyby shitake
50 g Imbir
1 szt. Papryczka chili
1-2 szt. Trawa cytrynowa
300 g Makaron ryżowy
4 garść Pędy fasoli mung
4 garść Szczypiorek
100 ml Sos sojowy
5 szt. Pieprz czarny
0,5 garść Ziarna kolendry
0,5 szt. Limonka

Opis wykonania

1. Z kości wołowych, klasycznej włoszczyzny, która zawiera np. marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz z imbiru, trawy cytrynowej, soku z limonki, przypraw i wody robimy wywar gotując go przez godzinę. Pamiętaj aby wszystkie warzywa obrać i pokroić a dodatkowo trawę cytrynową można rozłupać aby mocniej wydobyć jej aromat.

2. Gotowy wywar przecedzić przez sito i dodać sos sojowy i grzyby shitake. Gotować przez kolejne 10 minut.

3. Jajka ugotować na pół-twardo gotując je przez 5 minut od rozpoczęcia wrzenia. Obrać pokroić na pół.

4. Makaron zalać wrzątkiem i trzymać go w nim 2-5 minut aż zmięknie (w zależności od grubości makaronu)

5. Szczypiorek drobno posiekać

6. Gotową potrawę należy podawać gorąco. Do wywaru dodajemy makaron, a wokół niego układamy jajka, pędy fasoli, szczypiorek i nori. SMACZNEGO!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Bardzo fajny przepis na Ramen dodatkami można się pobawić u mnie niestety brak pędów dla chrupkości wstążki z cukinii
Patrycja Lewandowska
w swojej wersji mam trochę inne dodatki (tofu i sałata pak choi), ale wywar robiłam wg. przepisu i muszę przyznać, że jeden z lepszych ramenów jakie udało mi się zrobić, a wszystko to za sprawą trawy cytrynowej, której nigdy wcześniej nie dodawałam do ramenu.
Radosław
Mój pierwszy Ramen wyszedł doskonały
DS
Dodatkowo mięsko i ramen pełna klasa :)
Radosław
Co ramen to lepszy;)
Kozinho.1985
Uwielbiam Ramen, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
fiziowaaa
Ja zrobiłam jeszcze jajka marynowane do podbicia smaku i dorzuciłam moje ulubione dodatki- kukurydza i mięso mielone :D