Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci całą rodzinę!

Składniki

2 łyżka posiekana dymka, kolendra i chilli do podania
1 łyżka sosu rybnego, brązowy cukier do smaku
200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
400 ml mleka kokosowego
4 szklanka bulionu drobiowego
1 szt. cebula, z grubsza posiekana
1 szt. czerwona papryka, z grubsza posiekana
1 szt. limonka, starta skórka i sok
2 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
2 szt. czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej
1 garść posiekanej kolendry
3 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)
1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego

Opis wykonania

Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę. Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach. Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie z dodatkiem w postaci mini pierożków
Maria Izabela
Limonka w tej zupie zmienia wszystko - świetny, orientalny smak
bsylvia
Bardzo dobra zupa, fajne odkrywać nowe przepisy - polecam!