Zupa tajska z makaronem na pikantnie
4 porcje
Średnie
Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci całą rodzinę!
Składniki
2 łyżka posiekana dymka, kolendra i chilli do podania
1 łyżka sosu rybnego, brązowy cukier do smaku
200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
400 ml mleka kokosowego
4 szklanka bulionu drobiowego
1 szt. cebula, z grubsza posiekana
1 szt. czerwona papryka, z grubsza posiekana
1 szt. limonka, starta skórka i sok
2 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
2 szt. czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej
1 garść posiekanej kolendry
3 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)
1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
Pikantna zupa tajska z makaronem
Pikantna zupa tajska z makaronem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę. Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach. Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.
Komentarze