Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jeden z klasyków deserowych znanych i serwowanych na całym świecie. Kilka dostępnych składników, patelnia i 15 minut całkowicie wystarczą do przygotowania tego deseru.

Składniki

4 mało dojrzałe banany
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki likieru bananowego
1/3 szklanki jasnego rumu
4 łyżki masła
szczypta cynamonu
4 kulki lodów waniliowych
listki mięty do dekoracji

Opis wykonania

Obrane banany przekrój na pół i wzdłuż.

Na rozgrzaną na płycie grzewczej większą patelnię dodaj masło, po chwili cukier i szczyptę cynamonu. Doprowadź do roztopienia cukru, czyli karmelizacji.

Dodaj banany i likier bananowy, smaż ok. 5 minut do miękkości. 

Dodaj rum, odczekaj 30 sekund i zapałką podpal całość (uważaj ogień może buchnąć). Mocno poruszaj patelnią, płomienie same zgasną.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Do miseczek deserowych nałóż banany, polej je sosem z patelni, dodaj kulkę lodów, udekoruj miętą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Zwykły banan, w bardzo niezwykłym połączeniu, na pewno spróbuję.
Patrycja Lewandowska
Smaczny deser, chociaż bardzo słodki. Zrezygnowałam z lodów ze względu na słodycz, ale następnym razem planuję użyć mniej cukru i spróbuję z lodami.