Banany Foster
![Banany Foster](https://akademiasmaku.pl/storage/7885/conversions/banany-foster-5069-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Banany Foster
Banany Foster
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10182/conversions/74TVXjUyzYFcS7-thumb.webp)
Obrane banany przekrój na pół i wzdłuż.
Na rozgrzaną na płycie grzewczej większą patelnię dodaj masło, po chwili cukier i szczyptę cynamonu. Doprowadź do roztopienia cukru, czyli karmelizacji.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10183/conversions/q7Vr2K2OGMvrDz-thumb.webp)
Dodaj banany i likier bananowy, smaż ok. 5 minut do miękkości.
Dodaj rum, odczekaj 30 sekund i zapałką podpal całość (uważaj ogień może buchnąć). Mocno poruszaj patelnią, płomienie same zgasną.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10184/conversions/afsXUBGjOFWiT4-thumb.webp)
Do miseczek deserowych nałóż banany, polej je sosem z patelni, dodaj kulkę lodów, udekoruj miętą.
Komentarze