Cebula
Cebula to niezastąpiony dodatek wielu dań. Nadaje smaku i zagęszcza duszone potrawy i sosy. Od wieków doceniana jest także ze względu na liczne właściwości lecznicze. Jest bogata w substancje...
Czytaj więcej
Cebula to niezastąpiony dodatek wielu dań. Nadaje smaku i zagęszcza duszone potrawy i sosy. Od wieków doceniana jest także ze względu na liczne właściwości lecznicze. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C – kto z nas nie pił słynnego syropu z cebuli na przeziębienie? Cebula w kuchni występuje także w roli głównej i ma wszechstronne zastosowanie. Z naszych przepisów w Akademii Smaku dowiecie się, co przyrządzić z cebuli.
Dania z cebuli
O ile potrawy z dodatkiem cebuli każdy wymieni bez trudu, o tyle dania z cebuli nie są tak popularne. Wśród sprawdzonych pomysłów w Akademii Smaku mamy przepisy na zupy, dania i przekąski. Sprawdź, co można przygotować z cebuli:
-
francuska zupa cebulowa
-
zupa-krem cebulowa
-
cebularze
-
duszona cebula na boczku
-
chrupiące krążki cebulowe
-
ciasto cebulowe
-
focaccia z figami i cebulą
To tylko niektóre przepisy na pyszne i zdrowe cebulowe dania. Warto również dodawać cebulę do różnego rodzaju potraw – doskonale wzbogaca ich smak! Szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z mięsem mielonym (na przykład w postaci pieczeni rzymskiej) oraz w daniach jednogarnkowych, takich jak fasola po bretońsku czy bogracz.
Przetwory z cebuli
Choć jest tania i dostępna cały rok i wydawałoby się, że nie ma potrzeby przygotowywać z niej przetworów, nasze przepisy przekonają Cię, że warto mieć cebulę w słoikach. Konfiturę z cebuli można jeść na ciepło i na zimno, pasuje do mięs, serów czy tarty – nie tylko zimą. Chutney z cebuli na ostro lub na słodko to doskonały dodatek do burgerów.
Dzięki pomysłom Akademii Smaku dowiesz się także, jak przechowywać połówkę cebuli, a także co daje opalana cebulka do bulionu.