Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cebula

Cebula

Cebula to niezastąpiony dodatek wielu dań. Nadaje smaku i zagęszcza duszone potrawy i sosy. Od wieków doceniana jest także ze względu na liczne właściwości lecznicze. Jest bogata w substancje...

Czytaj więcej
Cebula
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Cebula to niezastąpiony dodatek wielu dań. Nadaje smaku i zagęszcza duszone potrawy i sosy. Od wieków doceniana jest także ze względu na liczne właściwości lecznicze. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C – kto z nas nie pił słynnego syropu z cebuli na przeziębienie? Cebula w kuchni występuje także w roli głównej i ma wszechstronne zastosowanie. Z naszych przepisów w Akademii Smaku dowiecie się, co przyrządzić z cebuli. 

 

Dania z cebuli

 

O ile potrawy z dodatkiem cebuli każdy wymieni bez trudu, o tyle dania z cebuli nie są tak popularne. Wśród sprawdzonych pomysłów w Akademii Smaku mamy przepisy na zupy, dania i przekąski. Sprawdź, co można przygotować z cebuli:

 

  • francuska zupa cebulowa

  • zupa-krem cebulowa  

  • cebularze 

  • duszona cebula na boczku 

  • chrupiące krążki cebulowe 

  • ciasto cebulowe 

  • focaccia z figami i cebulą 

 

To tylko niektóre przepisy na pyszne i zdrowe cebulowe dania. Warto również dodawać cebulę do różnego rodzaju potraw – doskonale wzbogaca ich smak! Szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z mięsem mielonym (na przykład w postaci pieczeni rzymskiej) oraz w daniach jednogarnkowych, takich jak fasola po bretońsku czy bogracz.

 

Przetwory z cebuli

 

Choć jest tania i dostępna cały rok i wydawałoby się, że nie ma potrzeby przygotowywać z niej przetworów, nasze przepisy przekonają Cię, że warto mieć cebulę w słoikach. Konfiturę z cebuli można jeść na ciepło i na zimno, pasuje do mięs, serów czy tarty – nie tylko zimą. Chutney z cebuli na ostro lub na słodko to doskonały dodatek do burgerów.

Dzięki pomysłom Akademii Smaku dowiesz się także, jak przechowywać połówkę cebuli, a także co daje opalana cebulka do bulionu.