Zupa krem z cebuli
Opis wykonania
Gdy przez nasze okna coraz śmielej zagląda jesień, ciarki chłodu maszerują po plecach, a w dodatku żołądek daje sygnał, że ma już ochotę na małe co nieco, poszukujemy lekkiego, aromatycznego dania, które nie tylko skutecznie upora się z uczuciem głodu, ale też solidnie rozgrzeje każdego zmarźlucha falą rozchodzącego się ciepła. Takim daniem jest niewątpliwie zupa krem z cebuli, która nie dość, że niezwykle smaczna, to również niezwykle prosta w przygotowaniu.
Do przygotowania zupy cebulowej nie potrzebujemy wyszukanych składników, ani też specjalnie rozwiniętych zdolności kulinarnych. Wystarczą dobre chęci i chwila wolnego czasu!
Przyrządzenie zupy krem z cebuli zaczynamy od posiekania cebul w piórka, a ziemniaka i marchewki w drobną kostkę.
Jednocześnie wlewamy do rondla olej, rozgrzewamy go i wrzucamy posiekaną cebulę, którą przysmażamy aż do momentu uzyskania efektu zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojonego ziemniaka z marchewką, zalewamy całość wywarem drobiowym i dosypujemy przyprawy. Gotujemy około 20–30 minut do momentu, aż ziemniak stanie się miękki. W ostatnim etapie miksujemy zawartość rondla przy użyciu blendera – i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gotową, pachnącą zupę cebulową przelewamy do półmisków i podajemy z dodatkiem groszku ptysiowego, posypaną dla dekoracji zielonym szczypiorkiem, który dodatkowo wzmocni walory smakowe i wizualne naszego dania.
Nie pozostaje więc nic innego, poza chwyceniem łyżki w dłoń i pamiętaniem o dokładce. Smacznego!