Co pomaga na przeziębienie?
Gdy dopada nas przeziębienie warto sięgnąć po naturalne sposoby. Takie domowe metody, przekazywane z pokolenia na pokolenie są bardzo skuteczne w walce z infekcjami. Zamiast chemicznych środków polecam poniższą listę naturalnych produktów.
Kiszonki na odporność
Kiszone produkty bogate są w bakterie probiotyczne, które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu oraz wspomagają odporność. Warto po nie sięgać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Zwłaszcza że wybór kiszonych produktów jest bardzo duży, bo to nie tylko ogórki czy kapusta. Kisić można także inne warzywa: buraki, rzodkiewki, kalafior itp.
Czosnek
Czosnek uznawany jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Jego lecznicze właściwości wynikają głównie z aktywnego składnika - allicyny. Czosnek działa bakteriobójczo, grzybobójczo i przeciwgrzybiczo. Aby taka domowa kuracja przyniosła efekty, surowy czosnek powinien pojawiać się w jadłospisie codziennie przez kilka dni. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić! Zbyt duża ilość czosnku może podrażniać śluzówkę jelit.
Syrop z cebuli
Znany od pokoleń domowy sposób na wszelkie drobne dolegliwości gardłowe i kaszel. Zdrowotne właściwości cebuli można wykorzystywać również profilaktycznie, np. ze względu na bardzo dużą zawartość witamin i mikroelementów wzmacniających odporność organizmu. Przygotowanie syropu jest bardzo proste - cebulę zalaną wodą z cukrem odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce, aż powstanie syrop.
Napar z imbiru i cytryny
Imbir to kolejny, sekretny, domowy sposób na unikanie chorób i infekcji. Należy przygotować z niego gorący napar, dodać cytryny i popijać, kiedy poczujesz że zbliża się przeziębienie. Imbir ma cudowne właściwości znane od pokoleń: rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe.