Pomidory na przetwory - jakie wybrać?

Które najlepiej się sprawdzą?

Przetwory to najlepszy sposób, by móc cieszyć się pełnią smaku pomidorów nawet zimą. Dla wielu to smak lata zamknięty w słoiku i ciężko się z tym nie zgodzić. Poza sezonem pomidory, dostępne w sklepach i na straganach, nie mają tak intensywnego zabarwienia ani smaku. Dostępna obecnie szeroka gama gatunków i rodzajów pomidorów umożliwia nie tylko przygotowanie tradycyjnych przetworów, ale również eksperymenty z nietypowymi odmianami.

Jakie pomidory nadają się na przetwory?

Przede wszystkim powinny być świeże i dojrzałe. Przetwory są sposobem na wydłużenie okresu przechowywania  warzyw lub owoców. Nie poprawią jednak jakości wykorzystanych produktów. Jeśli wśród nich choć jeden będzie zepsuty lub z pleśnią już po krótkim czasie przechowywania cała partia będzie do wyrzucenia. Zanim kupisz lub wykorzystasz pomidory, dokładnie je obejrzyj. Powinny być jędrne, bez wgnieceń i plam. Skórka powinna być gładka, bez przebarwień i zmarszczeń. Warto zwrócić uwagę, czy miejscami nie ma bardzo miękkich punktów. Takie pomidory bardzo szybko się zepsują. Pamiętaj, że najlepiej przygotować przetwory zaraz po zbiorze lub zakupie pomidorów. W ten sposób maksymalnie wykorzystasz ich potencjał kulinarny. Aby nic nie popsuło smaku gotowych weków, usuń wszystkie twarde i zielone części pomidora.

Odmiany pomidorów

Wybór najlepszej odmiany pomidorów zależy w głównej mierze od rodzaju przetworów oraz preferencji smakowych. Te soczyste i z dużą ilością wody będą najlepsze do sosów i przecierów na zupy. Te mięsiste będą doskonałe na sałatki, koncentraty, ketchupy oraz dżemy. Jeśli chcesz ususzyć pomidory również wybierz te mięsiste. Po odparowaniu wody z tych soczystych niewiele zostanie.

Mięsiste pomidory będą lepsze, jeśli chcesz, aby po gotowaniu przetworów pozostały w nich kawałki warzyw. Wodniste pomidory łatwiej się rozpadają, ale należy je dłużej gotować, by odparować nadmiar wody.

Najpopularniejsze odmiany:

  • Jawor – dojrzałe pomidory mają ładny, kulisty kształt i są odporne na pękanie. Doskonałe zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetworów.
  • Koralik – odmiana pomidorów koktajlowych. Mięsiste, słodkie i intensywnie czerwone. Nadają się do suszenia, sałatek i marynowania w całości.
  • Krakus – odmiana o dużych i mięsistych owocach. Świetnie nadają się na przetwory i sałatki w zalewie.
  • Malinowe - zwracają uwagę swoim soczystym kolorem. Najpopularniejsze odmiany pomidorów malinowych to Olbrzym i Ożarowski. Pierwszy ma duże, żebrowane i mięsiste pomidory, a drugi jest delikatny i soczysty.
  • Śliwkowe - lekko korzenne w smaku i podłużne pomidory. Charakteryzują się grubymi i mięsistymi ściankami. Są jedną z najczęściej przetwarzanych odmian pomidorów. Nadają się do marynowania w całości, suszenia oraz na sałatki i przeciery. Dodatkową zaletą są różne kolory pomidorów (czerwone, żółte, pomarańczowe).
  • Olka Polka - drobne i żółte pomidory, najlepsze do przetwarzania w całości i suszenia.
  • Bawole serce - charakterystyczne pręgowane i duże pomidory. Ich miąższ jest delikatny i słodki. Polecane do sosów i przecierów.
  • Rumba Ożarowska - odmiana typowo pod przetwory. Pomidory tej odmiany są twarde, mięsiste i zawierają najwięcej witaminy C.

Wybór odmiany pomidorów na przetwory to kwestia głównie indywidualnych preferencji smakowych. Najważniejsze jest, aby były one świeże i jak najlepszej jakości. Tylko takie pomidory zagwarantują wyjątkowy smak gotowych wiktuałów.