Gruszki marynowane
![Gruszki marynowane](https://akademiasmaku.pl/storage/7416/conversions/gruszki-marynowane-4584-single.webp)
4 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Gruszki marynowane
Gruszki marynowane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8945/conversions/eVAcHpIxossuOe-thumb.webp)
Gruszki obierz, pokrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Imbir obierz i grubo posiekaj.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8946/conversions/jhphj3B0ZhGLCk-thumb.webp)
Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj goździki, imbir i cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj na płycie grzewczej przez 3 minuty.
Dodaj pokrojone gruszki i gotuj kolejne 3 minuty.
Gruszki w zalewie umieść w wyparzonych słoikach i zakręć.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8947/conversions/4V62h4a7HDQxQf-thumb.webp)
Dno średniej wielkości garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą. Woda powinna sięgać do poziomu 2–3 cm poniżej nakrętek.
Słoiki gotuj przez 10–15 minut. Po tym czasie nakrętki słoików mocno dokręć.
Po pasteryzacji słoiki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu przestudzenia. Tak przygotowane gruszki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Komentarze