


Korzystając z tego, że sezon przetworów trwa w najlepsze, zamknij smak gruszek w słoikach. Marynowane gruszki możesz wykorzystać do mięs czy sałatek.
Gruszki obierz, pokrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Imbir obierz i grubo posiekaj.
Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj goździki, imbir i cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj na płycie grzewczej przez 3 minuty.
Dodaj pokrojone gruszki i gotuj kolejne 3 minuty.
Gruszki w zalewie umieść w wyparzonych słoikach i zakręć.
Dno średniej wielkości garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą. Woda powinna sięgać do poziomu 2–3 cm poniżej nakrętek.
Słoiki gotuj przez 10–15 minut. Po tym czasie nakrętki słoików mocno dokręć.
Po pasteryzacji słoiki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu przestudzenia. Tak przygotowane gruszki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.