Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gruszki marynowane

Opis wykonania

Korzystając z tego, że sezon przetworów trwa w najlepsze, zamknij smak gruszek w słoikach. Marynowane gruszki możesz wykorzystać do mięs czy sałatek.

Gruszki marynowane - krok 1

Gruszki obierz, pokrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Imbir obierz i grubo posiekaj.

 

Gruszki marynowane - krok 2

Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj goździki, imbir i cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty.

Dodaj pokrojone gruszki i gotuj kolejne 3 minuty.

Gruszki w zalewie umieść w wyparzonych słoikach i zakręć.

Gruszki marynowane - krok 3

Dno średniej wielkości garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą. Woda powinna sięgać do poziomu 2-3 cm poniżej nakrętek.

Słoiki gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie nakrętki słoików mocno dokręć.

Po pasteryzacji słoiki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu przestudzenia. Tak przygotowane gruszki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.