Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Korzystając z tego, że sezon przetworów trwa w najlepsze, zamknij smak gruszek w słoikach. Marynowane gruszki możesz wykorzystać do mięs czy sałatek.

Składniki

1 kg gruszek
350 ml białego octu winnego
500 ml wody
400 g cukru
korzeń imbiru
6-8 goździków

Opis wykonania

Gruszki obierz, pokrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Imbir obierz i grubo posiekaj.

 

Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj goździki, imbir i cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj na płycie grzewczej przez 3 minuty.

Dodaj pokrojone gruszki i gotuj kolejne 3 minuty.

Gruszki w zalewie umieść w wyparzonych słoikach i zakręć.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Dno średniej wielkości garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą. Woda powinna sięgać do poziomu 2–3 cm poniżej nakrętek.

Słoiki gotuj przez 10–15 minut. Po tym czasie nakrętki słoików mocno dokręć.

Po pasteryzacji słoiki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu przestudzenia. Tak przygotowane gruszki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych