- Przepis na kruche ciasto do tarty
- Błędy podczas przygotowania kruchego ciasta
- Krucha tarta z młodym rabarbarem w wielu odsłonach
Krucha tarta z młodym rabarbarem to idealna propozycja dla osób poszukujących niezbyt słodkich deserów z wykorzystaniem sezonowych owoców. Kluczem do sukcesu jest udane kruche ciasto oraz pyszne owocowe połączenia smaków.
Przepis na kruche ciasto do tarty
Tarta to jeden z najpopularniejszych deserów. To także jedno z prostszych ciast i złożone z tak małej ilości składników, że nie powinno sprawiać żadnych kłopotów. Ciasto na tartę przygotowuje się z przesianej mąki pszennej, cukru, masła i jajek.
Sekret udanej tarty tkwi w szczegółach – mokre składniki (masło, jajka) muszą być zimne, a ciasto należy wyrobić bardzo szybko, by po upieczeniu zachowało kruchość. Podczas przygotowania tarty, warto schłodzić ciasto w lodówce nie tylko zaraz po wyrobieniu, ale także w formie. Jak przygotować idealne kruche ciasto do tarty? To nic trudnego, sprawdź nasz sprawdzony przepis.
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 kostka zimnego masła
-
1 łyżka smalcu
-
2 żółtka
-
1/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
-
Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 3-4 mm, wyłóż formę i ponownie włóż do lodówki na godzinę.
-
Wstaw do piekarnika i piecz spód około 10 minut w temperaturze 200 stopni, najlepiej z termoobiegiem.
Błędy podczas przygotowania kruchego ciasta
Wiele osób, zwłaszcza rozpoczynających swoją przygodę z wypiekami, może mieć problem z przygotowaniem kruchego spodu do tarty. Co robimy źle przygotowując kruche ciasto? Podstawowym błędem jest wyrabianie kruchego ciasta, a nie jedynie jego szybkie wymieszanie. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego. Świetnie sprawdzi się robot marki Bosch MUM5, dzięki któremu unikniesz kontaktu ciepłych dłoni z ciastem. MUM5 posiada inteligentny czujnik ciasta oraz planetarny ruch mieszadeł 3D – to gwarancja idealnego połączenia składników.
Bardzo ważne jest także zachowanie odpowiednich proporcji. Panuje zasada 3:2:1 i oznacza to – 3 miarki mąki, 2 miarki masła i 1 miarkę cukru. Zazwyczaj stosujemy mąkę pszenną, ale można też użyć mąki krupczatki, której dodatek zwiększa kruchość ciasta po upieczeniu. Przygotowując kruche ciasto używaj produktów schłodzonych (masło, jajka), świeżych i właściwie przechowywanych. Aby zapobiec wybrzuszeniu tarty podczas pieczenia nakłuj ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika lub umieść na nim papier do pieczenia i wysyp na niego fasolkę albo specjalne ceramiczne kulki.
Krucha tarta z młodym rabarbarem w wielu odsłonach
Kiedy sezon na rabarbar w pełni, staramy się wykorzystać jego obecność na bazarach i sklepowych półkach. W sezonie na rabarbar nie może zabraknąć przepisów na wypieki z dodatkiem różowych, lekko kwaskowych łodyg. Ze zbiorów rabarbaru przygotować można tradycyjną tartę. Krucha tarta z rabarbarem może być podana jako klasyczny placek z owocami, ale również wzbogacona dodatkiem innych owoców, np. truskawek czy malin.
Wypróbuj też przepis na bezglutenowe kruche ciasto lub opcję pełnoziarnistą! Przepisy są bardzo proste, a ciasto do tarty wbrew pozorom przygotowuje się naprawdę szybko.
Klasyczna tarta z rabarbarem
Składniki:
-
1 i ½ szklanki mąki pszennej
-
150 g zimnego masła
-
500 g rabarbaru + 3 łyżki cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
sok z ½ cytryny
-
4 łyżki cukru pudru
-
1 jajko
-
1 łyżka wody
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
szczypta soli
Przygotowanie
-
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksuj przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodaj jajko, wodę i miksuj jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
-
Rabarbar umyj, łodygi osusz i pokrój na 1-2 cm kawałki. Włóż do miski, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
-
Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar i skrop sokiem z cytryny.
-
Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż uzyska złoty kolor.
-
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Tarta z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
-
180 g mąki pszennej
-
120 g zimnego masła
-
1 jajko
-
2 łyżki cukru pudru
-
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
-
400 g rabarbaru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
4 łyżki cukru
Kruszonka:
-
100 g mąki pszennej
-
60 g schłodzonego masła
-
3-4 łyżki cukru
Przygotowanie
-
Przygotuj ciasto – mąkę połącz z cukrem i solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
-
Dodaj jajko. Wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
-
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
-
Składniki na kruszonkę wsyp do miski i rękami zagnieć wilgotną kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań wstaw ją do lodówki.
-
Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Przełóż do miski i wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
-
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar i kruszonkę.
-
Ciasto włóż do nagrzanego do 200° C piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż uzyska złoty kolor.
Tarta z rabarbarem i bezą
Składniki:
Ciasto:
-
250 g mąki pszennej
-
150 g masła
-
1 żółtko
-
2 łyżki wody
-
2 łyżki cukru pudru
-
szczypta soli
Nadzienie:
-
500 g rabarbaru
-
5-10 łyżek cukru
-
1 łyżka soku z cytryny
Beza:
-
2 białka w temperaturze pokojowej
-
100 g cukru
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
-
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksuj przez około 1 minutę, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodaj żółtko, wodę i miksuj jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
-
Przygotuj nadzienie. Umyty rabarbar pokrój w 1-2 cm kawałki, wrzuć do garnka, wsyp cukier, dodaj sok z cytryny. Podsmażaj około 15-20 minut, aż rabarbar zmięknie, a nadmiar płynu odparuje (konsystencja nie może być wodnista).
-
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190° C. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, dociśnij i ponakłuwaj widelcem. Piecz 30 minut (do zarumienienia).
-
Pod koniec pieczenia spodu tarty, w robocie kuchennym ubij na sztywno białka. Następnie dalej ubijając dodawaj po łyżce cukru, aż do uzyskania błyszczącej sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
-
Temperaturę zmniejsz do 180° C. Na rumiany spód przełóż masę rabarbarową, a na niej rozprowadź pianę z białek. Piecz jeszcze około 20-30 minut, aż piana się zarumieni.
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
-
220 g mąki pszennej
-
300 g pokrojonych truskawek
-
300 g pokrojonego rabarbaru
-
70 g cukru pudru
-
120 g schłodzonego masła
-
3 żółtka
-
szczypta soli
Przygotowanie
-
Mąkę połącz z cukrem i solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
-
Dodaj żółtka. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
-
Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Truskawki umyj i pokrój na połówki.
-
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar i truskawki.
-
Ciasto włóż do nagrzanego do 200° C piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż uzyska złoty kolor.
Tarta z rabarbarem i malinami
Składniki:
-
250 g mąki pszennej
-
150 g masła
-
400 g rabarbaru
-
200 g malin
-
1 żółtko
-
2 łyżki wody
-
2 łyżki cukru pudru
-
szczypta soli
Przygotowanie
-
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksuj przez około 1 minutę, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodaj żółtko, wodę i miksuj jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
-
Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Maliny umyj i osusz.
-
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar i maliny.
-
Ciasto włóż do nagrzanego do 200° C piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż uzyska złoty kolor.
Tarta z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
Ciasto kruche:
-
250 g mąki pszennej
-
125 g zimnego masła
-
1 żółtko
-
1 łyżka cukru pudru
-
szczypta soli
-
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
-
700 g jabłek
-
500 g rabarbaru
-
sok z 1/2 cytryny
-
4 łyżki cukru
Przygotowanie
-
Przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
-
Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę i szybko zagniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
-
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
-
Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka i rabarbar skrop sokiem z cytryny i umieść w garnku. Zasyp cukrem i podsmażaj około 15-20 minut, aż owoce zmiękną, a nadmiar płynu odparuje.
-
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
-
Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
-
Ciasto włóż do nagrzanego do 190° C piekarnika i piecz przez około 15 minut.
-
Podpieczone ciasto wypełnij plasterkami jabłek z rabarbarem. Piecz jeszcze ok. 35 minut na złoty kolor.
-
Tartę wyjmij z piekarnika i przestudź.
Rabarbar to bardzo wdzięczna roślina, z której można przyrządzić wiele letnich dań i przekąsek. W upalne dni doskonale ochłodzi kompot z rabarbaru, a na drugie śniadanie sprawdzą się owsiane placuszki z rabarbarem. Warto też już teraz pomyśleć o zimie i przygotować dżem z rabarbaru, by móc przypomnieć sobie jego niezwykły smak o każdej porze roku.
Kiedy sezon na rabarbar w pełni, postaraj się maksymalnie wykorzystać ten produkt. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik tarty, ale nie tylko – warto z nim eksperymentować. Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość. Smacznego!