Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krucha tarta z młodym rabarbarem

Krucha tarta z młodym rabarbarem
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepis na kruche ciasto do tarty
  2. Błędy podczas przygotowania kruchego ciasta
  3. Krucha tarta z młodym rabarbarem w wielu odsłonach

Krucha tarta z młodym rabarbarem to idealna propozycja dla osób poszukujących niezbyt słodkich deserów z wykorzystaniem sezonowych owoców. Kluczem do sukcesu jest udane kruche ciasto oraz pyszne owocowe połączenia smaków.

Przepis na kruche ciasto do tarty

Tarta to jeden z najpopularniejszych deserów. To także jedno z prostszych ciast i złożone z tak małej ilości składników, że nie powinno sprawiać żadnych kłopotów. Ciasto na tartę przygotowuje się z przesianej mąki pszennej, cukru, masła i jajek.

Sekret udanej tarty tkwi w szczegółach – mokre składniki (masło, jajka) muszą być zimne, a ciasto należy wyrobić bardzo szybko, by po upieczeniu zachowało kruchość. Podczas przygotowania tarty, warto schłodzić ciasto w lodówce nie tylko zaraz po wyrobieniu, ale także w formie. Jak przygotować idealne kruche ciasto do tarty? To nic trudnego, sprawdź nasz sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 kostka zimnego masła

  • 1 łyżka smalcu

  • 2 żółtka

  • 1/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej dwie godziny.

  2. Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 3-4 mm, wyłóż formę i ponownie włóż do lodówki na godzinę.

  3. Wstaw do piekarnika i piecz spód około 10 minut w temperaturze 200 stopni, najlepiej z termoobiegiem.

Błędy podczas przygotowania kruchego ciasta

Wiele osób, zwłaszcza rozpoczynających swoją przygodę z wypiekami, może mieć problem z przygotowaniem kruchego spodu do tarty. Co robimy źle przygotowując kruche ciasto? Podstawowym błędem jest wyrabianie kruchego ciasta, a nie jedynie jego szybkie wymieszanie. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego. Świetnie sprawdzi się robot marki Bosch MUM5, dzięki któremu unikniesz kontaktu ciepłych dłoni z ciastem. MUM5 posiada inteligentny czujnik ciasta oraz planetarny ruch mieszadeł 3D – to gwarancja idealnego połączenia składników.

Tarta z rabarbarem - zdjęcie 1

Bardzo ważne jest także zachowanie odpowiednich proporcji. Panuje zasada 3:2:1 i oznacza to – 3 miarki mąki, 2 miarki masła i 1 miarkę cukru. Zazwyczaj stosujemy mąkę pszenną, ale można też użyć mąki krupczatki, której dodatek zwiększa kruchość ciasta po upieczeniu. Przygotowując kruche ciasto używaj produktów schłodzonych (masło, jajka), świeżych i właściwie przechowywanych. Aby zapobiec wybrzuszeniu tarty podczas pieczenia nakłuj ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika lub umieść na nim papier do pieczenia i wysyp na niego fasolkę albo specjalne ceramiczne kulki.

Krucha tarta z młodym rabarbarem w wielu odsłonach

Kiedy sezon na rabarbar w pełni, staramy się wykorzystać jego obecność na bazarach i sklepowych półkach. W sezonie na rabarbar nie może zabraknąć przepisów na wypieki z dodatkiem różowych, lekko kwaskowych łodyg. Ze zbiorów rabarbaru przygotować można tradycyjną tartę. Krucha tarta z rabarbarem może być podana jako klasyczny placek z owocami, ale również wzbogacona dodatkiem innych owoców, np. truskawek czy malin.

Wypróbuj też przepis na bezglutenowe kruche ciasto lub opcję pełnoziarnistą! Przepisy są bardzo proste, a ciasto do tarty wbrew pozorom przygotowuje się naprawdę szybko.

Klasyczna tarta z rabarbarem

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej

  • 150 g zimnego masła

  • 500 g rabarbaru + 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sok z ½ cytryny

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1 łyżka wody

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksuj przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodaj jajko, wodę i miksuj jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.

  2. Rabarbar umyj, łodygi osusz i pokrój na 1-2 cm kawałki. Włóż do miski, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar i skrop sokiem z cytryny.

  4. Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż uzyska złoty kolor.

  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Tarta z rabarbarem - zdjęcie 2

Tarta z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej

  • 120 g zimnego masła

  • 1 jajko

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 400 g rabarbaru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej

  • 60 g schłodzonego masła

  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – mąkę połącz z cukrem i solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj jajko. Wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.

  4. Składniki na kruszonkę wsyp do miski i rękami zagnieć wilgotną kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań wstaw ją do lodówki.

  5. Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Przełóż do miski i wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

  6. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar i kruszonkę.

  7. Ciasto włóż do nagrzanego do 200° C piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż uzyska złoty kolor.

Tarta z rabarbarem i bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżki cukru pudru

  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru

  • 5-10 łyżek cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

Beza:

  • 2 białka w temperaturze pokojowej

  • 100 g cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksuj przez około 1 minutę, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodaj żółtko, wodę i miksuj jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.

  2. Przygotuj nadzienie. Umyty rabarbar pokrój w 1-2 cm kawałki, wrzuć do garnka, wsyp cukier, dodaj sok z cytryny. Podsmażaj około 15-20 minut, aż rabarbar zmięknie, a nadmiar płynu odparuje (konsystencja nie może być wodnista).

  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190° C. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, dociśnij i ponakłuwaj widelcem. Piecz 30 minut (do zarumienienia).

  4. Pod koniec pieczenia spodu tarty, w robocie kuchennym ubij na sztywno białka. Następnie dalej ubijając dodawaj po łyżce cukru, aż do uzyskania błyszczącej sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

  5. Temperaturę zmniejsz do 180° C. Na rumiany spód przełóż masę rabarbarową, a na niej rozprowadź pianę z białek. Piecz jeszcze około 20-30 minut, aż piana się zarumieni.

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Tarta z rabarbarem - zdjęcie 3

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej

  • 300 g pokrojonych truskawek

  • 300 g pokrojonego rabarbaru

  • 70 g cukru pudru

  • 120 g schłodzonego masła

  • 3 żółtka

  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę połącz z cukrem i solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj żółtka. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.

  3. Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Truskawki umyj i pokrój na połówki.

  4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar i truskawki.

  5. Ciasto włóż do nagrzanego do 200° C piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż uzyska złoty kolor.

Tarta z rabarbarem i malinami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 400 g rabarbaru

  • 200 g malin

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżki cukru pudru

  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę masło. Miksuj przez około 1 minutę, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodaj żółtko, wodę i miksuj jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.

  2. Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Maliny umyj i osusz.

  3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto wyłóż rabarbar i maliny.

  4. Ciasto włóż do nagrzanego do 200° C piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż uzyska złoty kolor.

Tarta z rabarbarem i jabłkami

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej

  • 125 g zimnego masła

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka cukru pudru

  • szczypta soli

  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 700 g jabłek

  • 500 g rabarbaru

  • sok z 1/2 cytryny

  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę i szybko zagniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

  4. Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka i rabarbar skrop sokiem z cytryny i umieść w garnku. Zasyp cukrem i podsmażaj około 15-20 minut, aż owoce zmiękną, a nadmiar płynu odparuje.

  5. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

  6. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

  7. Ciasto włóż do nagrzanego do 190° C piekarnika i piecz przez około 15 minut.

  8. Podpieczone ciasto wypełnij plasterkami jabłek z rabarbarem. Piecz jeszcze ok. 35 minut na złoty kolor.

  9. Tartę wyjmij z piekarnika i przestudź.

Rabarbar to bardzo wdzięczna roślina, z której można przyrządzić wiele letnich dań i przekąsek. W upalne dni doskonale ochłodzi kompot z rabarbaru, a na drugie śniadanie sprawdzą się owsiane placuszki z rabarbarem. Warto też już teraz pomyśleć o zimie i przygotować dżem z rabarbaru, by móc przypomnieć sobie jego niezwykły smak o każdej porze roku.

Tarta z rabarbarem - zdjęcie 4

Kiedy sezon na rabarbar w pełni, postaraj się maksymalnie wykorzystać ten produkt. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik tarty, ale nie tylko – warto z nim eksperymentować. Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość. Smacznego!