Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Marynowana papryka czosnkiem i tymiankiem ze słoika

Marynowane papryki z czosnkiem i tymiankiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
W sezonie, kiedy papryka jest tania, najlepiej przygotować duży zapas przetworów na zimę.

Składniki

3 kg świeżej czerwonej papryki
Do każdego słoika wkładamy po:
2 szt. gałązki tymianku
3 szt. ząbki czosnku
3 szt. liście laurowe
5 szt. ziaren ziela angielskiego
Zalewa
3/4 szklanka cukru
1 szklanka octu
7 szklanka przegotowanej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżka oliwy z oliwek

Opis wykonania

Jest to czasochłonne, ale na pewno to docenisz, gdy w środku zimy otworzysz słoik i poczęstujesz swoich znajomych pyszną papryką z tymiankiem.

Marynowane papryki z czosnkiem i tymiankiem - zdjęcie 1

Zacznij od przygotowania słoików. Ważne jest, by były czyste i wyprażone, a nakrętki nowe. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twoje przetwory się nie zepsują. Do każdego ze słoików włóż tymianek, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na 8 części. Pamiętaj, że papryka powinna być dobrej jakości, nie może być nadgnita ani lekko nadpsuta. Wykrawanie zepsutych części nic nie da. Jeśli papryka zaczęła się już gnić, może popsuć całe przetwory. 

Kiedy wszystko jest już gotowe, włóż paprykę do przygotowanych wcześniej słoików. Staraj się upchać paprykę tak, żeby w słoiku było jak najmniej miejsca. 

Zalewa 

W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą, solą i cukrem. Kiedy woda jest już przegotowana, wlej do niej ocet i wymieszaj wszystko dokładnie. Pamiętaj, żeby spróbować zalewy. Jeżeli jest zbyt kwaśna dodaj trochę cukru.Ważne jest to, żeby zalewa Ci smakowała, bo to właśnie dzięki niej papryki nabiorą smaku.

Gorącą zalewą od razu zalewaj papryki. Zakręć słoiki, ustaw je dnem do góry i poczekaj aż ostygną. Następnie przechowuj je w piwnicy lub w garażu. Po około 2 tygodniach papryki powinny być gotowe.

Marynowane papryki z czosnkiem i tymiankiem - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra Pępek
Smak petarda!